Landbouwfonds VLIF steunde vorig jaar vooral duurzame investeringen

Onze land- en tuinbouwers blijven niet bij de pakken zitten, zegt minister Crevits.
"Onze land- en tuinbouwers blijven niet bij de pakken zitten", zegt minister Crevits. - Foto: Belga

Onze land- en tuinbouwers zijn vorig jaar blijven investeren, luidt het in een persbericht van minister Crevits (CD&V). Er werden 17.051 investeringen ingediend, goed voor een totaal investeringsbudget van 701 miljoen euro. Van juli tot eind september was er een terugval in het aantal aanvragen, maar dat werd gecompenseerd door een toenemend aantal dossiers tegen het einde van het jaar. In totaal werden 15.733 investeringen geselecteerd voor ondersteuning. 5.000 investeringsprojecten werden vorig jaar effectief uitgevoerd, daarvoor was een Vlaamse ondersteuning voorzien van 31 miljoen euro.

80 % van de toegekende en uitbetaalde steun ging in 2020 naar investeringen die bijdragen aan de verduurzaming van de productie. De top 5 was voor investeringen in energiebesparingen (24% van de totale steun), gevolgd door investeringen voor automatisering (13%), emissie reducerende technieken (12%) en investeringen in waterkwaliteit en -kwantiteit (8%) en dierenwelzijnsinvesteringen (goed voor 5%).

Energiebesparing, automatisering en verlaging van emissie-uitstoot

"Onze land- en tuinbouwers blijven niet bij de pakken zitten", zegt minister Crevits. "Ze vinden goed de weg naar de steun die Vlaanderen toekent als ze willen starten in de sector of nieuwe investeringen plannen. De meeste steun gaat naar duurzame investeringen. Dat gaat onder meer over energiebesparing, automatisering en een verlaging van de emissie-uitstoot."

Belga

Meest recent

Meest recent