Insecten als duurzame grondstof weer een stap dichterbij met de ‘Insect Pilot Plant’

Insect Pilot Plant beschikt onder meer over een flexibele en breed inzetbare kweekinstallatie voor insecten op pilootschaal en de installaties om deze insecten te oogsten en te stabiliseren.
Insect Pilot Plant beschikt onder meer over een flexibele en breed inzetbare kweekinstallatie voor insecten op pilootschaal en de installaties om deze insecten te oogsten en te stabiliseren. - Foto: VITO

Met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) begonnen KU Leuven Campus Geel, Thomas More Kempen en de onderzoeksinstelling VITO in 2017 met de bouw van de pilootinfrastructuur voor de kweek, het oogsten en het verwerken van insecten, kortweg de Insect Pilot Plant. Nu, 4 jaar later, is het project afgerond. Met de Insect Pilot Plant komt een nieuwe waardeketen op basis van insecten weer een stap dichterbij.

Insecten beschikken over het potentieel om de basis te vormen van een nieuwe waardeketen en kunnen een sleutelrol spelen bij de transitie naar een biogebaseerde economie. “Insecten kunnen immers gevoed worden met uiteenlopende organische reststromen en deze efficiënt omzetten naar nuttige en hoogwaardige grondstoffen zoals eiwitten, vetten en chitine”, zegt projectcoördinator Mik Van Der Borght van KU Leuven. Sabine Van Miert, onderzoeksmanager van Thomas More vult aan: “Deze duurzame grondstoffen kunnen gebruikt worden in de voedings- en voedersector of kunnen als grondstof dienen voor biogebaseerde chemicaliën. Het bedrijfsleven ziet hier potentieel in, maar er blijven nog onzekerheden die de onmiddellijke toepassing op industriële schaal verhinderen.”

Expertise nodig

KU Leuven Campus Geel, Thomas More Kempen en VITO hebben de laatste jaren expertise opgebouwd in de kweek en verwerking van insecten. De projecten die het kweken, oogsten en verwerken van insecten bestuderen in Vlaanderen bevinden zich nog op laboschaal, terwijl er in de praktijk nood is aan expertise op pilootschaal als tussenstap naar industriële productie. “Door de bouw van een flexibele en breed inzetbare pilootinstallatie voor het kweken, oogsten en verwerken van insecten is de leemte op dit vlak opgevuld”, zegt Leen Bastiaens van VITO. De pilootinstallatie zal gebruikt worden voor onderzoek, demo-projecten en de aanmaak van biogebaseerde chemicaliën.

De pilootinstallatie bestaat uit 2 delen: een flexibele en breed inzetbare kweekinstallatie voor insecten op pilootschaal en de installaties om deze insecten te oogsten en te stabiliseren. Deze installatie is te vinden op de innovatiecampus van KU Leuven en Thomas More in Geel. Daarnaast is er in Mol een bioraffinage-installatie op pilootschaal voor de afzondering van bio-gebaseerde chemicaliën voor industriële toepassingen op de site van VITO. Door deze installatie wordt de expertise op pilootschaal over insectenkweek en -verwerking uitgebreid . Er wordt onder andere aandacht besteed aan het gebruik van verschillende reststromen voor de kweek van de insecten, automatisatie omwille van kostenefficiëntie, afzondering van verschillende biogebaseerde producten, etc. De pilootinstallatie wordt opengesteld om bedrijven te begeleiden in het uitwerken van nieuwe biogebaseerde processen of het uittesten van nieuwe groene grondstoffen.

Dit project kreeg de steun van EFRO Vlaanderen – GTI Kempen, het Hermes-fonds, het departement Landbouw en Visserij en de Provincie Antwerpen. Het totale projectbudget bedroeg 670.000 euro.

Mer informatie op www.insectpilotplant.be. Daar vind je ook een virtuele tour van de pilootinstallatie.

Anne Vandenbosch

Meest recent

Meest recent