Startpagina Actueel

Wilddetectiesysteem aan gewestweg kost 1 miljoen, voor afrastering en detectie aan oversteekplaatsen

Vlaanderen is van plan om nog meer te investeren in wilddetectiesystemen, waarbij aan gecontroleerde oversteekplaatsen dieren worden gedetecteerd. Er komt onder meer nog 1 op de N76, waar verleden jaar de wolvenwelpen werden aangereden.

Leestijd : 2 min

Rita Moors, Vlaams parlementslid voor N-VA, stelde over die wilddetectiesystemen een schriftelijke vraag aan Lydia Peeters (Open VLD), bevoegd Vlaams minister voor Mobiliteit. Uit onderzoek van het INBO, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, blijkt dat door het actief zijnde wilddetectiesysteem langs de N73 in Limburg het aantal ongevallen met wild met ongeveer twee derde werd teruggedrongen.

Bij detectie van wild lichten verkeersborden op die chauffeurs waarschuwen

Het systeem bestaat uit 2 gecontroleerde oversteekplaatsen waar de dieren gedetecteerd worden, in combinatie met wildrasters langs de rest van het traject. Als een dier wordt gedecteerd worden, lichten verkeersborden op die chauffeurs aanmanen om hun snelheid te minderen, zodat het wild veilig kan oversteken.

Vlaams minister Lydia Peeters bekijkt het verder plaatsen van wilddetectiesystemen project per project. “We baseren ons hiervoor niet alleen op de resultaten van het onderzoek, maar we moeten ook rekening houden met enkele randvoorwaarden.” Dan gaat het bijvoorbeeld over de aanwezigheid van bomen, het reliëf van de weg ten opzichte van de omgeving, de oriëntatie...

Naast het systeem wordt ook in afrastering voorzien

Maar wat is het prijskaartje van zo’n project? De kostprijs is sterk afhankelijk van de vereisten die de specifieke locatie stelt. De prijs voor het eigenlijke detectiesysteem ligt tussen de 400.000 à 500.000 euro. Dit is echter ook afhankelijk van de noodzakelijke bijkomende maatregelen, zoals de manier van stroomvoorziening en datacollectie.

Het voorzien van een wilddetectiesysteem loopt in Vlaanderen daarenboven bij voorkeur in combinatie met het afrasteren van de weg. Er wordt langs de weg een raster geplaatst, met een opening van ongeveer 30 meter. “Dergelijke afrastering kost ongeveer zoveel als het detectiesysteem zelf, waardoor de kostprijs voor het hele systeem kan oplopen tot ongeveer 1 miljoen euro.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken