Startpagina Actueel

Bayer kondigt 5-puntenplan aan om toekomstige Roundup-claims effectief aan te pakken

Het concern Bayer kondigde een reeks acties aan om toekomstige rechtszaken rond Roundup aan te pakken. Het nieuwe pakket maatregelen is ontworpen om het bedrijf te helpen een niveau van risicobeperking te bereiken.

Leestijd : 2 min

De maatregelen worden dus uitsluitend genomen om het risico van rechtszaken te beheersen en niet uit veiligheidsoverwegingen. “Belangrijk is dat het gewicht van het wetenschappelijk bewijs en de besluiten van alles deskundige regelgevers wereldwijd de veiligheid van op glyfosaat gebaseerde herbiciden blijven ondersteunen”, stelt Bayer.

Jan Cees Bron, communicatieverantwoordelijke bij Bayer, licht het 5 puntenplan toe.

1. Bayer zet een nieuwe website op met wetenschappelijke studies die relevant zijn voor de veiligheid van Roundup, met daarbij een verzoek aan EPA (Amerikaans milieu-agentschap) om hierover te communiceren op labels.

2. Hoewel het bedrijf actief blijft op de markt voor gazons en tuinen voor woningen, zal Bayer het gesprek aangaan met partners om de toekomst van op glyfosaat gebaseerde producten op de Amerikaanse residentiële markt te bespreken. De overgrote meerderheid van eisers in het Roundup -proces beweren dat ze Roundup voor gazon of tuin hebben gebruikt.

3. Lopende inspanningen om bestaande claims te schikken zullen opnieuw worden beoordeeld. Het bedrijf zal ook de oprichting onderzoeken van een onafhankelijk wetenschappelijk adviespanel bestaande uit externe wetenschappelijke experts om wetenschappelijke informatie over de veiligheid van Roundup te beoordelen. De resultaten zal in dat geval openbaar worden gemaakt en aan de bovenstaande website worden toegevoegd. Het toont Bayer’s vertrouwen, de focus op de wetenschappelijke benadering en bereidheid tot transparantie.

4. Het bedrijf blijft openstaan voor discussies over een schikking, mits eisers kwalificeren en men tot passende voorwaarden kan komen.

5. Het hoger beroep in een aantal zaken, zoals de bekende Hardeman-zaak, wordt voortgezet.

LV-Bayer

Lees ook in Actueel

Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw

Actueel Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij van de Vlaamse overheid organiseert een oproep voor het indienen van onderzoeksprojecten in de biologische landbouw. De deadline voor indiening is 17 juni.
Meer artikelen bekijken