Startpagina Paarden

Trekpaardenkeuring IJzendijke

Begonnen in 1979 was de vierjaarlijkse internationale prijskamp aan zijn tiende editie toe. En wat een editie: 216 paarden, enorme belangstelling en een puike organisatie, De confrontatie tussen Nederland en België eindigde met één titel voor Nederland en twee voor België.

Leestijd : 2 min

Hengsten

Het kampioenschap ging tussen Leander en Rivaal van de Boterhoeve, twee Belgisch gefokte hengsten in de stal van familie Imschoot in Beervelde. De titel ging naar de vijfjarige Leander van de Boterhoeve (Kondor van ’t Keerkenhof-Louisa van de Gavers) van Maatschap van Dommelen. Dus 1-0 voor Nederland

Merries

Na de voorstelling van de reekswinnaars bleven er vier merries over: alle vier van Belgische eigenaars. De vijfjarige Micha van Luchteren (Bonarius van ’t Zand-Jitske van Luchteren) van Stal Van Doorselaere uit Drongen werd de nieuwe internationale kampioene. Haar stalgenote Agri-Laure deed het haar voor in de vorige editie van 2013. Stand: 1- 1.

Loten

Er waren vier vierspannen van één of meer eigenaren. Het lot van familie De Brabander uit Evergem stak er met hoofd en schouders boven uit. Fleur, Florence en Fanny van de Molenpuit zijn drie volle zusters (Buffalo van het Kraayenhof-Belle-Fleur van de Molenput). De vierde merrie Greta is een halfzuster (Buffalo-Carmen van de Molenput). Magnifiek. Stand: 1-2

Piramide

Stal Van de Vijver uit Melsele pakte nog eens uit met haar grote piramide, Eifeltoren genoemd. Voor de laatste keer. “Zoveel jaren geleden is het begonnen met alleen maar jonge mensen, maar die zijn ondertussen ouder en stijver geworden” zei Louis Van de Vijver.

Slotshow

Traditioneel werd het lot gevormd met 12 merries: een huzarenstukje. Het hoort bij deze internationale keuring. Het daverde in IJzendijke: voor de tiende keer.

B.L.

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken