Startpagina Actueel

Herregistratie glyfosaat wordt door Europese experten positief beoordeeld

Glyfosaat is niet problematisch voor de voortplanting en een classificatie van glyfosaat met betrekking tot kankerverwekkendheid is niet gerechtvaardigd. Het zijn enkele conclusies van Europese experten bij de beoordeling van glyfosaat voor de herregistratie. Dat meldt Bayer in een persbericht.

Leestijd : 2 min

In Europa ondergaan alle goedgekeurde actieve ingrediënten van pesticiden routinematig wetenschappelijke evaluaties, die worden uitgevoerd door experts van aangewezen lidstaten.

Hun oordeel wordt vervolgens nog eens beoordeeld door de experts van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Glyfosaat doorloopt momenteel dit vernieuwingsproces.

De aangewezen lidstaten voor het huidige vernieuwingsproces van glyfosaat – bekend als de Assessment Group on glyphosate (AGG) – zijn Frankrijk, Hongarije, Nederland en Zweden. Deze week publiceerde de AGG de belangrijkste conclusies van hun concept Renewal Assessment Report (dRAR) voor glyfosaat.

De conclusies van de AGG zijn gebaseerd op een van de meest uitgebreide en uitgebreide wetenschappelijke dossiers die ooit zijn samengesteld voor een pesticideproduct.

De belangrijkste bevindingen van de AGG

- Op basis van de huidige beoordeling is de AGG van oordeel dat glyfosaat voldoet aan de toelatingscriteria.

- Rekening houdend met al het bewijsmateriaal, d.w.z. dierproeven, epidemiologische studies en statistische analyses … stelt AGG voor dat een classificatie van glyfosaat met betrekking tot kankerverwekkendheid niet gerechtvaardigd is.

- De AGG stelt voor dat classificatie van glyfosaat als problematisch voor de voortplanting niet gerechtvaardigd is.

- De AGG stelt voor dat classificatie voor specifieke doelorgaantoxiciteit niet gerechtvaardigd is, noch voor eenmalige noch voor herhaalde blootstelling respectievelijk.

- Er wordt geen chronisch of acuut consumentenrisico verwacht van de behandeling van gewassen met glyfosaat volgens de representatieve toepassingen voor het huidige vernieuwingsproces.

De conclusies van de AGG komen overeen met de besluiten van toonaangevende gezondheidsautoriteiten over de hele wereld. Al meer dan 40 jaar hebben vooraanstaande gezondheidsautoriteiten herhaaldelijk geconcludeerd dat op glyfosaat gebaseerde producten veilig zijn voor gebruik volgens de instructies op het etiket en dat glyfosaat niet kankerverwekkend is.

Er zijn nog verschillende stappen over in het huidige EU-proces voor het verlengen van glyfosaat, waaronder een peer review van de conclusies van de AGG door de EFSA.

LV-Bayer

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken