Praktijktesten in slachthuizen met reversibele bedwelming van volwassen runderen gepland

Voor runderen wordt er in Vlaanderen nog geen reversibele bedwelmingsmethode gebruikt , antwoordt Ben Weyts, Vlaams minister van Dierenwelzijn.
Voor runderen wordt er in Vlaanderen nog geen reversibele bedwelmingsmethode gebruikt , antwoordt Ben Weyts, Vlaams minister van Dierenwelzijn. - Foto: LBL

Het Vlaams parlement besliste enkele jaren geleden dat dieren voor het slachten in principe bedwelmd moeten worden voorafgaand aan de halssnede of, in uitzonderlijke gevallen en bij wijze van overgangsmaatregel, net na het aanbrengen van de halssnede via een post cut stunning. “Voor sommige religies was dit een verregaande maatregel, vandaar de beslissing dat een voorafgaande verdoving reversibel (onomkeerbaar) moet zijn”, zegt Gwenny De Vroe, Vlaams parlementslid voor Open VLD.

Rapport over reversibele bedwelming van runderen

Voor het reversibel bedwelmen van schapen en geiten wordt vandaag elektrische kopbedwelming gebruikt. Voor pluimvee wordt het elektrisch waterbad of elektrische kopbedwelming gebruikt. “Voor runderen wordt er in Vlaanderen nog geen reversibele bedwelmingsmethode gebruikt”, antwoordt Ben Weyts, Vlaams minister van Dierenwelzijn.

Vlaams minister Ben Weyts bestelde een rapport over de reversibele bedwelming van volwassen runderen. “Uit dit rapport blijkt dat zowel elektrische bedwelming via de kop en het niet-penetrerend penschiettoestel beloftevolle technieken zijn om tot een goede reversibele bedwelming te komen bij volwassen runderen. Maar wegens de beperkte ervaring met deze technieken in onze contreien wordt aanbevolen om eerst enkele praktijktesten in Belgische slachthuizen te doen. Dit laatste werd bemoeilijkt door de coronacrisis en heeft nog niet plaats gevonden.”

Heel beperkt aantal processen-verbaal in slachthuizen

Bij elke inspectie van een slachthuis wordt de bedwelming gecontroleerd. Voor wat de inspecties van de dienst Dierenwelzijn betreft, werden in 2018 49 slachthuizen gecontroleerd, waarvan 5 meerdere keren. In 10 gevallen werd een proces-verbaal opgesteld voor overtredingen met betrekking op bedwelming.

In 2019 44 slachthuizen gecontroleerd, 5 meerdere keren, in totaal 12 processen-verbaal. En in 2020 43 slachthuizen, waarvan 3 meerdere keren. Er werden 6 processen-verbaal opgesteld. Dit jaar werden al controles uitgevoerd in 7 slachthuizen, bij 1 controle werd een proces-verbaal opgesteld.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent