Startpagina Actueel

ABS wijst afnemers van varkens met de vinger: Onze boeren zijn kapot

Het Algemeen Boerensyndicaat wenst de afnemers van Vlaamse varkens een ‘prettige vakantie’. Eerder cynisch, dan. “Slachthuizen, verwerkers en handelaars maken nog meer winsten, onze varkenshouders zijn kapot en zullen tijdens de vakantie ook hard blijven werken”, zegt ABS-woordvoerder en varkenshouder Bart Vergote

Leestijd : 2 min

Vakantie, jawel. Maar niet voor iedereen. “Bij de start van deze vakantie gaat namens de ABS-varkenshouders onze grote dank uit naar de slachthuiswereld, de verwerkers en de handelaars”, stelt Bart Vergote. “Zij zijn erin geslaagd om hun winsten op peil te houden. Meer zelfs: jullie zijn erin geslaagd jullie winsten nog te vergroten.”

Hogere grondstoffenkosten, extra eisen dierenwelzijn en milieu...

En dat terwijl de consumentenprijs voor varkensvlees in veel gevallen daalde. “Gestegen grondstoffenkosten, extra dierenwelzijnseisen, meer milieu-eisen... Jullie hadden er allemaal geen oren naar. Het enige dat telde: jullie moesten en jullie zouden jullie marges halen. Chapeau, het is jullie gelukt.”

“Voor veel varkenshouders zit een vakantie er echter niet in. Werken zal het zijn, hard werken. De gemaakte put proberen te dichten, alhoewel het, allicht nog altijd ‘verkopen-met-verlies’ zal zijn”, aldus Bart Vergote. De varkenshouder is de zwakste schakel in de keten. “Wel, die zwakste schakel is kapot. De boer is gebroken, zowel op financieel vlak, maar zeker en vast ook op mentaal vlak. U ligt daar vandaag niet wakker van. Maar wees gerust, morgen zal u daar wel wakker van liggen.”

Het belooft op vele vlakken nog een hete herfst te worden

En om te eindigen: “Dus stap nu maar met een gerust gemoed en een goed gevulde bankrekening met jullie gezin op dat vliegtuig of in die wagen richting het Zuiden. Hopelijk hebben jullie een toffe en zonnige vakantie. U hoort zeker van ons na jullie mooie vakantie”, belooft het ABS. “En onze boodschap zal dan luid, klaar en duidelijk zijn.” Het belooft op vele vlakken nog een hete herfst te worden.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Ophokplicht pluimvee vervalt in heel Nederland

Pluimvee De ophokplicht voor pluimvee geldt niet meer in het vakantiepark Limburgse Peel en in de regio Gelderse Vallei, zo heeft de Nederlandse minister van Landbouw Piet Adema woensdag 24 april bekendgemaakt. Daarmee is de plicht in heel Nederland vervallen.
Meer artikelen bekijken