Startpagina Covid 19

Covid-uitbraak zet China aan tot extra toezicht van diepvriesvoedsel

De recente heropleving van Covid-19 in China zet de invoer van diepgevroren voedsel opnieuw onder intensief toezicht, melden Chinese media. De Chinese autoriteiten zijn daartoe overgegaan op basis van de veronderstelling dat het mogelijk is om het virus op te lopen via voedselverpakkingen.

Leestijd : 2 min

Steden als Zhengzhou en Haikou zullen de inspectie van geïmporteerd diepvriesvoedsel verscherpen om de overdracht van Covid-19 te voorkomen. In een restaurant in de stad Nantong werd bevroren varkens- en rundvlees uit het Verenigd Koninkrijk, Brazilië en Canada in beslag genomen, omdat de eigenaar geen desinfectiecertificaten kon overleggen.

Weinig waarschijnlijke stelling

China heeft vanaf de uitbraak van de pandemie aangenomen dat het virus kan voortleven onder omstandigheden die worden aangetroffen in bevroren voedsel en verpakkingen, waardoor het sommige besmettingen koppelt aan geïmporteerde goederen. Gezondheidsinstituten als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Amerikaanse gezondheidsdienst (CDC) hebben de waarschijnlijkheid van een dergelijke overdracht gebagatelliseerd.

Toch houdt China vast aan drastische maatregelen om het vermeende risico te beteugelen. Eerder dit jaar veroorzaakten de massale tests en desinfectie van diepvriesproducten voor opstoppingen in havens en lange vertragingen bij de douane. Sommige supermarkten hebben aparte koelers voor geïmporteerde goederen.

Alleen negatieve tests

China's hervatting van de strikte controles op diepvriesvoedsel kan grote gevolgen hebben: het land is een van 's werelds grootste afnemers van veel voedingsproducten. Zo is China goed voor bijna de helft van de wereldwijde varkensvleeshandel. De laatste Covid-19 uitbraak in China, die eind juli voor het eerst werd vastgesteld op de luchthaven van Nanjing, houdt verband met de deltavariant en heeft zich nadien in slechts 2 weken verspreid naar bijna de helft van de 32 provincies van China.

Nanjing heeft sinds de uitbraak meer dan 13.000 bedrijven onderzocht uit de productieketen voor diepvriesvoedsel. Daarbij werden meer dan 35.000 monsters getest, die allemaal negatief waren voor het virus.

Belga

Lees ook in Covid 19

Belgische nertsenbedrijven zijn vrij van corona

Covid 19 Na de vaststelling van heel wat coronagevallen bij nertsenbedrijven in enkele Europese landen stelde het FAVV een onderzoek in bij Belgische nertsenbedrijven. Gelukkig werden er geen Covid-19-besmettingen vastgesteld. De komende maanden worden de bedrijven verder gemonitord.
Meer artikelen bekijken