Startpagina Actueel

Hogere appeloogst, maar lagere perenoogst verwacht

In België en Europa kunnen we ons verwachten aan een hogere appeloogst, maar zal de perenoogst wel lager uitvallen. Dat blijkt uit de eerste oogstramingen voor het seizoen 2021-2022, die het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) bekend maakte.

Leestijd : 2 min

Om de oogstverwachtingen van het fruit te bepalen, wordt er jaarlijks een enquête gehouden bij 210 fruitteeltbedrijven, verdeeld over alle Belgische provincies. De resultaten vormen de basis voor de Europese oogstramingen.

Uit die enquêtes blijkt dat er in vergelijking met vorig jaar 14 % meer appelen geoogst zullen worden in België. Het gaat om 191 miljoen kg appelen. Die hogere opbrengsten zijn vooral toe te schrijven aan de gevolgen van de lage oogst tijdens vorig seizoen. De oogst van dit jaar ligt nog 11 % lager dan het vijfjarig gemiddelde. Het areaal appelen daalde verder met 127 ha naar 5.348 ha. Hier ziet VBT wel een wijziging in het assortiment door een sterke tendens naar nieuwe variëteiten

Het areaal peren daalde voor de eerste keer in lange tijd naar 10.450 ha (-208ha). De perenoogst in ons land wordt geraamd op ongeveer 295 miljoen kg, of 25 % minder dan vorig jaar en 15 % minder dan het vijfjarig gemiddelde.

Europees verwacht men een hogere appeloogst van 11,74 miljoen ton (+10 % ten opzichte van vorig jaar) en een beperkte perenoogst 1,6 miljoen ton (-27 % ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde). Dat heeft te maken met de uitzonderlijke klimatologische omstandigheden. Daardoor werden sommige landen enorm hard getroffen. Zo verwacht men in Italië een daling van de perenoogst met 65% en in Frankrijk met 57% , aldus het VBT.

Zeker dit laatste aspect biedt kansen. “De kwaliteit van het fruit is dit jaar uitstekend. Bovendien zal er geen overlap zijn met stocks van het vorige seizoen. Hopelijk manifesteert zich dit in een betere prijsvorming voor de producent. Dit is noodzakelijk voor de verdere leefbaarheid van onze bedrijven”, aldus Luc Vanoirbeek, algemeen secretaris van VBT.

“Als sector moeten we blijven zoeken naar nieuwe afzetopportuniteiten op nieuwe markten en verdere modernisering (nieuwe variëteiten, oogstprotectie, diversificatie…) van de fruitbedrijven. Van cruciaal belang is echter ook de steun van de Belgische grootdistributie en de consument in hun bewuste keuze voor appels en peren van Belgische bodem.”

Belga/VBT

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken