Startpagina Edito

Edito: Wanneer ‘rood’ je toekomst bepaalt

De voorbije maanden worden we meer dan ooit om de oren geslagen met kleurcoderingen. Groen, oranje en rood kleuren immers nog volop de coronakaarten. In de landbouw kennen we die kleurtjes ook al lang. In het kader van Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) kregen – sinds de invoering ervan in 2015 – immers 58 veebedrijven en 2 mestverwerkers de terminale stempel rood.

Leestijd : 2 min

Rode landbouwbedrijven kunnen niet opnieuw vergund worden zonder hun bedrijfsvoering grondig aan te passen. Bedrijven die hun stikstofdepositie niet kunnen verminderen, zijn in principe niet langer vergunbaar.

Vorige week kwam één van die rode bedrijven wiens toekomst werd ontnomen door zo’n rode stempel, volop in het nieuws. Trots pakten Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) uit met de nieuwe groene toekomst van een varkensbedrijf in Molenstede (Diest). Het is te zeggen... het varkensbedrijf heeft geen toekomst meer. De betrokken varkenshouder kon zijn bedrijf immers niet meer opnieuw vergunnen. Volgens VLM maakten de eigenaars al in 2016 de keuze om het bedrijf te verkopen aan de Vlaamse overheid. Koopplicht is namelijk een van de flankerende maatregelen die de Vlaamse overheid aanbiedt om getroffen landbouwers te begeleiden en te compenseren. Ongetwijfeld zal de betrokkene hier niet licht overheen gegaan zijn, maar een weloverwogen – wellicht onvermijdelijke – keuze gemaakt hebben. VLM werd in 2019 effectief eigenaar van het bedrijf en de aanpalende gronden. Het bedrijf wordt sinds kort volledig ontmanteld en afgebroken. Nadien volgen natuurherstelwerken.

De situatie, die ook behoorlijk wat media-aandacht kreeg, ontlokte heel wat reacties op sociale media. Heel wat collega-landbouwers zijn verbolgen. Hun hart bloedt wanneer weer een collega zijn bedrijf moet stopzetten, en dan zeker om het te moeten ‘teruggeven’ aan de natuur. Dat uitgerekend Natuurpunt het beheer van de site op zich zal nemen, schiet ook bij velen in het verkeerde keelgat. Heel wat actieve landbouwers worden op het terrein immers geconfronteerd met het wanbeheer van de natuurgebieden van de organisatie.

De dossiers van 11 rode bedrijven zijn intussen afgerond. Voor de anderen lopen de onderhandelingen, maar van die rode stempel geraken ze nooit meer af. Demir roept hen op om vrijwillig in te tekenen op het aanbod en de vergoeding van de Vlaamse overheid... Een gemakkelijke uitspraak, maar geen evidente beslissing voor de betrokken boerenfamilies, zeker niet voor rendabele bedrijven die misschien al enkele generaties meegaan!

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Edito: Ook voor boer moet je (levenslang) leren

Edito De schooltijd – lang of kort, leuk of saai – is dikwijls een memorabele periode. Als jongere moet je dan ook voor het eerst belangrijke keuzes maken. Kiezen voor een landbouwgerichte opleiding is vandaag de dag geen evidentie meer.
Meer artikelen bekijken