Startpagina Akkerbouw

In veel bietenvelden de drempel voor cercospora overschreden

In de week van 16 augustus werden 67 velden waargenomen. Door de hoge cercosporadruk de afgelopen weken werden veel velden een eerste maal behandeld waardoor waarnemingen de eerste 2 weken na deze behandeling niet worden uitgevoerd. Vanaf vandaag, 20 augustus, wordt de behandelingsdrempel voor de bladziekten verhoogd naar 20% aangetaste bladeren voor cercospora of ramularia en 30% aangetaste bladeren voor witziekte of roest.

Leestijd : 2 min

In het totaal werd de drempel voor witziekte in 3 velden bereikt, voor cercospora in 46 velden, voor ramularia in 6 velden en voor roest in 9 velden. Daarnaast werd de virale vergelingsziekte in 32 velden waargenomen. In 12 velden is de drempel voor cercospora voor de tweede maal bereikt. U kan de evolutie van de bladschimmelziekten via de kaart volgen.

In velden waar de eerste drempel al vroeg in het seizoen werd bereikt en dus vroeg behandeld, kan de drempel voor een tweede maal voor cercospora bereikt zijn.

Als de behandeling meer dan 3 weken geleden is gebeurd, of als nog geen enkele behandeling werd uitgevoerd, adviseren wij om specifiek de aanwezigheid van cercospora te controleren.

Een bespuiting rechtvaardigt zich enkel op rassen die een lage tolerantie vertonen voor cercospora, als de schadedrempel bereikt is voor cercospora, en als de rooi voorzien is na 15 oktober,.

Indien een tweede bespuiting blijkt nodig te zijn, moeten de werkzame stoffen worden afgewisseld, met inachtneming van hun werkingswijze. Let op de veiligheidstermijn.

De schadedrempels voor de verschillende ziekten zijn hieronder weergegeven. Een blad wordt als aangetast beschouwd als ten minste één vlek op het blad wordt waargenomen. Cercospora en ramularia worden behandeld vanaf 20% aangetaste bladeren, en witziekte en roest worden behandeld na 30% aangetaste bladeren.

KBIVB

Lees ook in Akkerbouw

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken