Startpagina Akkerbouw

Sterke toename van cercospora in bietenvelden

Het Bieteninstituut (KBIVB) meldt dat er deze week een sterke toename van cercospora werd waargenomen. Van de 69 waargenomen velden werden in 37 velden de drempel van 20% aangetaste bladeren overschreden.

Leestijd : 1 min

Meerdere velden hebben de drempel voor cercospora voor de tweede maal bereikt. Het is belangrijk om de bladziekten nauwlettend op te volgen, en dit zeker ten laatste 3 weken na de eerste behandeling. Het Bieteninstituut ziet ook een sterke evolutie van de roest.

Als het veld na 15 oktober moet gerooid worden, rekening houdend met het ras, raadt het Bieteninstituut een behandeling aan als de drempel voor cercospora (opnieuw) bereikt wordt. Een blad wordt als aangetast beschouwd als ten minste één vlek op het blad wordt waargenomen.

Sinds 20 augustus is de behandelingsdrempel voor de bladziekten verhoogd naar 20% aangetaste bladeren voor cercospora of ramularia en 30% aangetaste bladeren voor witziekte of roest.

Naar KBIVB

Lees ook in Akkerbouw

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken