Startpagina Paarden

Ode aan de Olympiërs en veelbelovende kampioenen

Het Belgisch Kampioenschap voor Jonge Paarden was er opnieuw dit jaar. ‘Gesves’ stond met stip genoteerd bij tal van paardenmensen uit elke uithoek van het land. En traditioneel viel er heel wat te beleven!

Leestijd : 3 min

Jawel, er waren nog tal van restricties die corona levend hielden in Gesves, waar het Belgisch Kampioenschap Jonge Paarden verreden werd half augustus. Het publiek ontbrak niet op het appel, ondanks de weinig gunstige weersomstandigheden. Op dinsdag 17 augustus waren onze bronzen Olympische jumpingruiters te gast. Grégory Wathelet, Jérôme Guéry, Pieter Devos en coach Peter Weinberg werden er rondgereden door Felix Marie Brasseur en een tweespan Freibergers. De wendingen waren kort, de temperatuur koel en de vreugde groot! Een bronzen medaille voor België was welkom. Sinds 1976 gebeurde dit niet meer.

BK Springen

Meer dan 650 paarden verzamelden bij het aanvangen van het BK in Gesves op maandag 16 augustus. Op de finaledag (22 augustus) bleven er na de zeer selectieve proeven nog 50 starters bij de 4-jarigen, 67 bij de 5-jarigen en 54 bij de 6-jarigen in de running. Bij de jongsten bleef meer dan de helft foutloos na hun eerste ronde. Een barrage, niet tegen de tijd, maar die wel foutloos diende te blijven, liet hun toe al dan niet het gegeerde ‘Elite’ te bekomen bij de 4-jarigen op dit BK. Dit jaar waren ze met 12. Bij name: Quasimo de L’Eau Z (Quasimodo Z x Mr. Blue), Cristiano de l’Eau Z (Cantaloupe x Ustinov), Illuminati Van den Dries Z (Iron Man vd Padenborre x Vigo d’Arsouilles), Little Babyu d’Alphi (Greco Sitte x Ugano Sitte), Baron RR Z (Bamako de Muze x Diamant de Semilly), Hahiko des Tanrieres (Balou du Rouet x Kannan), Ti Amo Di Magico De Res Nova Z (Tangelo vd Zuuthoeve x Julbert van ’t Ruytershof), Cigaristo JVH Z (Cigaret JVH Z x Levisto Z), Roman T (Aganix du Seigneur x Toulon), Crack de la Hamente Z (Cicero Z x Socrate de Chivre), Baloubette van de Begijnakker Z (Balou du Rouet x Comme Il Faut) en Guline Z (Georges Z x Utrillo Z).

5-jarigen en 6-jarigen

Bij de 5-jarigen was er een barrage op tijd en wel met 17 deelnemers. De competitie was spannend en bij wijlen zelfs adembenemend. De titel was voor Quinta W (Eristoff vd Zuuthoeve x Parco). Bij de 6- jarigen werd een barrage met 10 kandidaten gesprongen en werd Hadewyn van ’t Ravennest (Comme il Faut x Carrico) kampioen.

Dressuur

Ook de jonge dressuurpaarden waren aan zet in Gesves voor hun Belgisch kampioenschap. Bij de 4-jarigen zegevierde Rianta van de Kempenhoeve (Indian Rock x Quaterback) voor Ruillee Ter Dieschoot (Sandro Hit x Florestan I) die tweede werd en Ferrari Coolhorses (For Romance x Jazz), die derde werd. Een podium bij de 4-jarige jonge dressuurpaarden in Gesves betekent net als de Elite-springpaarden van deze leeftijd een schitterend begin van een sportieve carrière.

Bij de 5-jarigen en met een 9 voor draf pakte Zonik Plus (Zonik x Hohenstein) de titel, terwijl Kumani ADQ (Fidertanz x Riant) met een opmerkelijke 9 voor galop de beste 6-jarige was in Gesves. Boateng (Bon Bravour x Diamond Hit) pakte de nationale titel bij de 7-jarige jonge dressuurpaarden.

Klimatologisch eindigde het Belgisch kampioenschap in Gesves in mineur met een onweer, dat in alle hevigheid toesloeg, zodat de finale 6-jarigen op zich liet wachten. Dit zorgde voor een lange dag en veel problemen om de modderige parking te verlaten zondagavond. Hoe dan ook, vergeleken met vorig jaar was Gesves er opnieuw en werd het evenement gesmaakt. Om het met de woorden van Eugène Mathy, voorzitter van de Ligue Equestre Wallonie-Bruxelles en sinds lang pistebouwer van het Belgisch Kampioenschap voor Jonge Paarden, te zeggen: “We hebben zeer goede jonge paarden gezien en mogen trots zijn op onze fokkerij.”

De volledige resultaten van alle leeftijden in beide disciplines kan u inkijken op www.equibel.be.

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Tegen een dubbele wereldtitel is geen kruid gewassen

Paarden Een grote verrassing is de uitslag van de Landbouwleven Paard van het Jaar-verkiezing, editie 2022, niet. Ondanks de stevige concurrentie leek het immers reeds op voorhand een uitgemaakte zaak dat de BWP’er King Edward met deze bekroning aan de haal zou gaan.
Meer artikelen bekijken