Startpagina Actueel

Liberalen pleiten voor verlenging van uitrijregeling mest tot 10 september

Afgelopen zomer was de natste sinds het begin van de metingen. Dat heeft ook grote gevolgen voor de oogst. Uitzonderlijke tijden vragen uitzonderlijke maatregelen. Daarom pleiten Vlaams Parlementslid Steven Coenegrachts (Open Vld) en Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) voor een verlenging van de uitrijregeling voor mest tot 10 september.

Leestijd : 2 min

Om ervoor te zorgen dat grasland goed blijft groeien, rijden landbouwers mest uit over hun percelen om deze voldoende te voorzien van voedingsstoffen. Het verspreiden van mest wordt in het mestdecreet aan heel wat voorwaarden onderworpen. Zo mag een landbouwer bijvoorbeeld enkel drijfmest uitrijden tussen 16 februari en 31 augustus.

Vertraging werkzaamheden door slechte weersomstandigheden

“Maar dit jaar zien we op veel plaatsen nog stoppels op het veld staan of werd de oogst nog niet binnengehaald. De tijd om mest uit te rijden is verstreken.”, stelt Steven Coenegrachts. De uitzonderlijk natte zomermaanden hebben er namelijk voor gezorgd dat heel wat landbouwwerkzaamheden vertraging opliepen of op bepaalde plaatsen zelfs niet uitgevoerd konden worden. Percelen kregen daardoor minder bemesting, waardoor het eiwitgehalte in het ruwvoer aanzienlijk lager ligt.

“Akkoord dat er voldoende aandacht moet zijn voor de waterkwaliteit. Het is juist daarom dat een verlenging dient te worden overwogen. Want nu creëert men een nieuw probleem, namelijk opslag. Landbouwondernemers worden geconfronteerd met een situatie van overvolle beerputten, een mestverwerking die aan de limieten van zijn capaciteit zit terwijl vee mest blijft produceren. De gevolgen daarvan moeten we afwegen tegen de effecten van een zeer beperkte verlenging van de uitrijregeling.”, argumenteren de liberalen.

“Minister Demir geeft dan wel een versoepeling op de uiterste inzaaidatum van vanggewassen, maar aan de periode voor de uitrijregeling werd niet gesleuteld. Binnen een Europees wettelijk kader is dat bij extreme weersomstandigheden thans mogelijk”, zegt Hilde Vautmans. Beide liberalen pleiten alsnog voor een verlening van de uitrijregeling tot 10 september.

Wel uitzonderingen in Nederland en in Wallonië

“Ook in Nederland en Wallonië zijn er versoepelingen omtrent het uitrijden van mest. Zo mag in Nederland over een langere periode enkel een dunne fractie van dierlijke mest worden gebruikt en mag men in Wallonië mest uitrijden tot 15 september. Dat is in de huidige situatie toch logisch? De uitrijregeling zijn regeltjes die gemaakt werden in kantoren waar je het klimaat kan regelen met één druk op de knop. Helaas zijn onze landbouwers afhankelijk van ons écht klimaat en heeft dat klimaat de afgelopen zomermaanden voor heel wat problemen gezorgd. Laten we daarom ons gezond boerenverstand gebruiken en de uitrijregeling met 10 dagen verlengen: dat is het minste wat we kunnen doen om onze landbouwers uit de nood te helpen”, besluiten Coenegrachts en Vautmans.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken