VLM voert verscherpte mestcontroles uit in 37 Vlaamse gemeenten

De Vlaamse Landmaatschappij heeft de nieuwe gemeentes bepaald voor de VODKA-actie, waarbij de mestcontroles worden opgevoerd.
De Vlaamse Landmaatschappij heeft de nieuwe gemeentes bepaald voor de VODKA-actie, waarbij de mestcontroles worden opgevoerd. - Foto: VLM

De dienst Handhaving van de Mestbank staat voor de permanente uitdaging om haar inspecteurs zo efficiënt mogelijk in te zetten.

Sinds 2014 controleert ze daarom extra in de gemeenten waar de waterkwaliteit achterop hinkt.

Dat doet ze onder de noemer ‘VODKA-actie’. VODKA staat voor 'Verantwoord Omgaan met Dierlijke mest, Kunstmest en Andere meststoffen'.

25 nieuwe gemeenten

Tweejaarlijks maakt de VLM een nieuwe lijst op van VODKA-gemeenten. In een periode van 4 jaar streeft de VLM ernaar om in 60% van het gebiedstype 3 verhoogd aanwezig te zijn.

Dat zijn de gebieden waar de VLM het meeste impact verwacht door verhoogde controles omdat de waterkwaliteit er het slechtst is.

Van juli 2021 tot juni 2023 houdt de VLM een VODKA-actie in 37 gemeenten, waaronder 25 nieuwe gemeenten.

Alle VODKA-gemeenten liggen volledig of voor een groot deel in gebiedstype 2 en 3. Naast de slechte waterkwaliteit, heeft de Mestbank bij de selectie van de nieuwe gemeenten rekening gehouden met de volgende factoren: een hoge mestproductie, een hoog gebruik van kunstmest, de aanwezigheid van mestverwerkings- en vergistingsinstallaties en eerdere lozingen in een gemeente.

Verloop van acties

Tijdens de uitrijperiode van mest, controleren de inspecteurs meermaals per week het correcte gebruik van dierlijke mest, kunstmeststoffen of andere meststoffen.

De controleploegen gaan dan onder andere de volgende zaken na:

- het op een correcte wijze opbrengen en tijdig onderwerken van de mest,

- de bemestingsdosis

- het respecteren van het correcte gebruik en de registratie van kunstmest

- de afstandsregels (5 of 10 m) tot de waterlopen

- de naleving van de 1-meter teeltvrije zone

Daarnaast worden de beperkingen verbonden aan de gebiedstypes nagegaan.

Ook buiten de uitrijperiode, zijn de inspecteurs vaak aanwezig in de VODKA-gemeenten om problemen te detecteren.

Zo volgen de inspecteurs in het najaar de gebruiksvoorwaarden van effluent op en in de winter kijken ze na of er geen verliezen zijn uit mestopslagen.

Bij een omgevingscontrole op het bedrijf, bekijken we de constructie van de mestopslag en de stallen en kijken we na of er geen verliezen zijn van silosappen uit sleufsilo's of opslagen van oogstresten.

Als er een luchtwassysteem aanwezig is, gaan we na of dat correct wordt gebruikt. Waar nodig, vragen we aan de landbouwers om de nodige saneringen of werken uit te voeren. Bij tuinbouwbedrijven met serreteelten, kijken we na of er geen spuistroom geloosd wordt.

De 37 gemeenten

Regio Oost (Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg):

Putte, Keerbergen, Sint-Katelijne-Waver, Bonheiden, Halen, Holsbeek, Bekkevoort, Boutersem, Kortenaken, Lubbeek, Hoogstraten, Merksplas, Rijkevorsel, Peer, Bree, Pelt en Oudsbergen.

Regio West (West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen):

Kortemark, Wevelgem, Langemark-Poelkapelle, Torhout, Roeselare, Zonnebeke, Ieper, Menen, Alveringem, Ledegem, Poperinge, Wervik, Vleteren, Zwalm, Heuvelland, Sint-Lievens-Houtem, Gavere, Kruisem, Nazareth en Zottegem.

De landbouwers in de betrokken gemeenten hebben een mail gekregen met uitleg over de VODKA-actie. Ook buiten de VODKA-gemeenten blijven de Mestbankinspecteurs uiteraard controles uitvoeren.

VLM-LV

Meest recent

Meest recent