Startpagina Werktuigendagen 2021

35ste Werktuigendagen: Uitkijken naar hét grootste landbouwspektakel in openlucht

Op zaterdag 25 en zondag 26 september 2021 is Oudenaarde opnieuw het middelpunt van de Vlaamse landbouwwereld. Dan vindt immers de 35ste editie van de Werktuigendagen plaats. Met bijna 200 exposanten en 60.000 bezoekers is dit evenement een niet te missen afspraak voor iedereen die affiniteit heeft met landbouw.

Leestijd : 4 min

Door de corona-epidemie zijn anderhalf jaar alle mogelijke evenementen en grote bijeenkomsten niet kunnen doorgaan. “Enkele maanden geleden zag de situatie er nog niet goed uit, maar zonder ongelukken zullen deze Werktuigendagen de eerste landbouwbeurs zijn sinds het uitbreken van corona”, zei een opgeluchte Georges Van Keerberghen, voorzitter van de Werktuigendagen tijdens de persconferentie. Als afscheidnemend voorzitter kijkt hij dan ook hoopvol uit naar het laatste weekend van september.

Blij én coronaveilig weerzien

“Wij zijn ervan overtuigd dat heel wat landbouwers, familieleden en sympathisanten blij zullen zijn dat ze ‘uit hun kot kunnen komen’, en aan mekaar kunnen vragen: ‘Hoe is ’t?’,” meent Van Keerberghen. De voorzitter hecht veel belang aan de manier waarop iedereen de beurs zal kunnen beleven. “We wilden deze beurs enkel organiseren als dit op een ‘normale’ manier kon gebeuren.” De mondmaskers waren bijvoorbeeld een doorn in het oog. Het ministerieel besluit van 28 juli bracht gelukkig soelaas, vermits grotere evenementen opnieuw mogelijk werden. “Voor ons was het al snel duidelijk dat het Covid Safe Ticket ons zou toelaten om, samen met de lokale overheden, een redelijk ‘normale’ en tegelijk coronaveilige beurs te organiseren. Let wel, de extra organisatie hiervan vergt heel wat bijkomende inspanningen, maar we willen hiermee ook de boodschap geven dat we voor 100% achter de vaccinatiestrategie staan”, benadrukt Vankeerberghen. “Het organiseren van een landbouwbeurs is in deze onzekere coronatijd een enorme commerciële uitdaging en houdt een groot financieel risico in, maar we nemen deze handschoen graag op om zo bij te dragen tot de dynamiek in de sector.”

Landbouw in beweging

Het succesvolle tweejaarlijkse openluchtevent is al aan zijn 35ste editie toe. “De Werktuigendagen zijn de voorbije halve eeuw uitgegroeid tot een waar begrip in de landbouwwereld. Dit heeft alles te maken met het unieke karakter van dit evenement”, aldus een trotse voorzitter. “Het is geen statische tentoonstelling, maar de land- en tuinbouw in beweging. Meer dan 250 van de modernste machines demonstreren en werken ter plaatse, wat ongezien blijft op deze schaal.”

V.r.n.l. Voorzitter Georges Van Keerberghen met zijn team: Gunther De Mey (eventmanager), Fien Botterman (eventmedewerker), Tom Destoop (coördinator Landbouw), Marc Botterman (commercieel verantwoordelijke), en de toekomstige voorzitter Joris Van Olmen.
V.r.n.l. Voorzitter Georges Van Keerberghen met zijn team: Gunther De Mey (eventmanager), Fien Botterman (eventmedewerker), Tom Destoop (coördinator Landbouw), Marc Botterman (commercieel verantwoordelijke), en de toekomstige voorzitter Joris Van Olmen. - Foto: AV

Brede voorlichtingsboodschap brengen

Net als bij de voorgaande editie kiest de organisatie opnieuw voor een combinatie van vrije demonstraties door de standhouders en enkele begeleide demonstraties. Deze vinden gespreid over het beursterrein van ruim 120 ha plaats. Ze zijn gegroepeerd rond 3 sectoren: akkerbouw, tuinbouw en de groensector. Bijna alle aspecten komen daarbij aan bod: van het oogsten van gewassen over grondbewerking, onkruidbestrijding, inkuiltechnieken, spuitdemo’s tot bemesting en voedermengwagens.

De organisatie wil via een aantal gerichte themademonstraties de hedendaagse landbouwers optimaal informeren over actuele thema’s, nieuwe trends en technische innovaties. Van Keerberghen: “Vanuit onze voorlichtingsopdracht willen we vanuit de organisatie verder inzetten op dergelijke vergelijkende demo’s.”

Daarnaast vind je een ruim aanbod (groente)teelten, en minder traditionele teelten zoals goudsbloem. En je kunt er natuurlijk terecht voor allerlei producten en diensten binnen de land- en tuinbouwsector. Ook tuinaannemers vinden hun gading voor hun specifieke sector in de Park&Tuin-zone. Deze kreeg een nieuwe locatie aan het kruispunt van de Kattedoornstraat met de Stropstraat en Warande. Jammer genoeg zal er tijdens deze editie geen provinciale fokveedag voor runderen doorgaan.

Event manager Gunther De Mey (links) en afscheidnemend voorzitter van de Werktuigendagen Georges Van Keerberghen kijken hoopvol uit naar een mooie editie van de beurs.
Event manager Gunther De Mey (links) en afscheidnemend voorzitter van de Werktuigendagen Georges Van Keerberghen kijken hoopvol uit naar een mooie editie van de beurs. - Foto: AV

Tiende oldtimerhappening

Van Keerberghen wijst tot slot nog op het mooie oldtimergebeuren. “Ook dit is een jubileum. Het is immers de tiende editie van de oldtimerhappening. De ‘oudjes’ worden tentoongesteld, ze demonstreren en maken ook een rondrit op het beursterrein. Je kunt dus zowel moderne als historische landbouwmachines live aan het werk zien.”

De oldtimershow staat dit jaar in het teken van Massey-Harris /Ferguson / Massey-Ferguson.

Samenwerking met partners

Het is voor Georges Van Keerberghen al de achtste, en dus ook de laatste, editie als voorzitter. Hij beseft maar al te goed dat de organisatie van deze succesvolle beurs niet haalbaar is met enkel de gedreven inzet van het vierkoppige vaste team van Agribevents. “Als organisatieteam zijn wij natuurlijk genoodzaakt en fier dat wij dit onder meer samen doen met onze hoofdsponsor KBC.”

Voor hoofdsponsor KBC Bank & Verzekeringen zijn de Werktuigendagen inderdaad een tweejaarlijkse topper op de kalender. Bart Verstrynge: “Het is een belangrijke ontmoetingsplek waar agrarisch ondernemers contacten kunnen leggen met ons team van experten uit de regionale agrokantoren van KBC. We willen een betrouwbare partner zijn met kennis in en over de landbouwsector én met uitgebreide fiscale, juridische expertise. Meedenken, inspireren en verbinden op sleutelmomenten met de KBC-experten of experten uit ons partnernetwerk is de opdracht. De opvolging en opbouw van kennis van innovatie in de agrarische sector is een ander focuspunt. Daarom is het belangrijk om op dit event nadrukkelijk aanwezig te zijn.”

De Werktuigendagen vergen ook veel helpende handen. Van Keerberghen dankte dan ook de inzet van de betrokken landbouwers, de stad Oudenaarde, de gemeente Kruisem, de overheidsdiensten (politie, brandweer, het agentschap Wegen en Verkeer) en de standhouders. Hij dankte nu ook al de bezoekers die steeds in groten getale naar de beurs komen. “Wij gaan ervoor om van deze veertiende editie in Oudenaarde, mijn laatste als voorzitter, opnieuw een succes te maken!”

We duimen alvast voor een stralend weekend!

Anne Vandenbosch

Lees ook in Werktuigendagen 2021

Meer artikelen bekijken