Copa en Cogeca voorspellen een historisch lage wijnoogst

Portugal is het enige land waar een stijging, zij het geringe (+1%), wordt verwacht.
Portugal is het enige land waar een stijging, zij het geringe (+1%), wordt verwacht. - Foto: Pixabay

De wijnproductie in de 3 belangrijkste producerende landen, Italië, Frankrijk en Spanje, wordt geraamd op ongeveer 117,3 miljoen hectoliter, een daling met 18% ten opzichte van 2020-21. Naast de voorjaarsvorst, die ongeveer 30% van de wijngaarden in Frankrijk en Noord-Italië heeft gedecimeerd, hebben hagel, droogte en ziekten de verliezen nog verergerd. Ondanks de variabiliteit en de onzekere klimatologische omstandigheden is de kwaliteit van de druiven aanzienlijk hoger, wat een goed voorteken is voor kwaliteitswijnen.

Sterke daling in Italië, Frankrijk en Spanje

In Italië schommelt de wijnproductie naar schatting tussen een minimum van 43,7 miljoen en een maximum van 45 miljoen hectoliter, wat neerkomt op een daling van 9%. De uiteenlopende klimatologische omstandigheden, gaande van voorjaarsvorst tot hagel, stormen en droogte in de zomer, hebben geleid tot aanzienlijke kwalitatieve en kwantitatieve verschillen, zelfs tussen aan elkaar grenzende wijnbouwgebieden. Veel gebieden in Noord- en Midden-Italië zijn zwaar getroffen door de voorjaarsvorst, die tot 40% van de nieuwe bloemknoppen heeft vernietigd, maar er zijn goede vooruitzichten voor witte wijn.

Frankrijk voorspelt de scherpste daling, namelijk 29% ten opzichte van 2020-21, aangezien de oogst waarschijnlijk niet de 33,3 miljoen hectoliter zal overschrijden. De voorjaarsvorst, die ongeveer 30% van de wijngaarden in het land heeft vernietigd, zal in combinatie met plantenziekten als gevolg van de vochtigheid in de zomer naar verwachting resulteren in een historisch lage oogst, die verschillend is aan die van 1991-2017 en vergelijkbaar met die van 1977.

Fruit van heel goede kwaliteit in Spanje, maar korte oogst

Spanje voorziet een oogst van 39,5 miljoen hectoliter, 7 miljoen hectoliter minder dan de vorige oogst die 46,5 miljoen hectoliter opleverde. De oogst is begonnen met fruit van heel goede kwaliteit, maar zal naar verwachting kort zijn, vooral als gevolg van de droogte in de zomer en de occasionele vorst- en hagelincidenten.

In Duitsland zal de oogst naar verwachting minder dan 9 miljoen hectoliter en minder dan de gemiddelde opbrengst in 10 jaar bedragen. Gedeeltelijke opbrengstverliezen zullen te wijten zijn aan Peronospora, de voorjaarsvorst en hagelincidenten. 2021 is een veelbelovend jaar voor mousserende wijnen.

Alleen een beperkte stijging verwacht in Portugal

Portugal is het enige land waar een stijging, zij het geringe (+1%), wordt verwacht. De productiedalingen op de Azoren, in Minho en in Lissabon zullen naar verwachting worden gecompenseerd door de stijgingen in de wijnbouwgebieden Douro en Porto en in de Terras de Cistercian. Als gevolg van deze stijgingen worden wijnen van goede kwaliteit verwacht.

Hongarije verwacht dat de oogstopbrengsten tussen 2,5 en 3 miljoen hectoliter zullen liggen.

In een commentaar op de marktsituatie verklaarde Luca Rigotti, voorzitter van de Copa-Cogeca Werkgroep Wijn: “De heropening van de horeca-sector en de hervatting van de export, ook naar de VS na de opschorting van de tarieven in verband met het geschil tussen Boeing en Airbus, zorgen voor een gematigd optimisme. De geringe productie en de langdurige negatieve gevolgen van de COVID-19-pandemie tonen echter aan dat de sector behoefte heeft aan passende beheersinstrumenten om marktverstoringen aan te pakken.”

LV/Copa-Cogeca

Meest recent

Meest recent