Evoluties markten in koolzaad, soja, maïs en tarwe

Het nieuwe USDA-rapport druk wat op de tarweprijzen.
Het nieuwe USDA-rapport druk wat op de tarweprijzen. - Foto: TD

De Canadese overheid bericht over hogere canolastocks in het land (1,8 MT versus 1,2 MT). De hoge prijzen van de voorbije periode remmen de consumptie af. De hoge palmoliestocks wegen zwaar op de oliemarkt, hierdoor komen de olieprijzen negatief te staan. Ook de koolzaad- en canolaprijzen dalen hierdoor.

De prijs voor het koolzaadschroot volgt deze tendens echter niet wegens weinig liquiditeit op de markt. Positief nieuws kwam er uit Australië, waar men een recordoogst canola (5 Mt) verwacht.

Soja

Het nieuwe USDA-rapport kwam uit met een terug hoger verwacht rendement in de VS van 50,6 bu/acre. Exporten werden ook licht verhoogd en de verwachte eindvoorraden werden ook naar boven bijgesteld. Echt verrassend was dit niet, gezien het goede weer in augustus in de VS.

Ook nu wordt er geen regen verwacht, wat ideaal is voor de oogst van de sojabonen. Ook de temperaturen blijven hoog, er is dus geen risico op vorstschade. Door de logistieke problemen kocht China sojabonen uit Brazilië.

Maïs

Het nieuwe USDA-rapport kwam uit met een groter areaal in de VS (+0,6 mio acres) en een hoger verwacht rendement (176,3 bu/acre versus 174,6 vorige maand). Hierdoor komen ook de verwachte eindvoorraden hoger uit. De conditie van de Amerikaanse maïs zakt tot 58% goed/uitstekend. 4% van de maïs zou al geoogst zijn. De focus verschuift nu wat naar het zuidelijk halfrond. Ondertussen zit 16% van de Braziliaanse eerste maïs in de grond. Er blijft wel wat ongerustheid over de droogte.

Tarwe

Er blijft een hoge internationale vraag naar tarwe. Verschillende importerende landen (Turkije, Marokko) schaffen zelfs tijdelijk hun importheffing op graan af. Door de hogere vraag en de tegenvallende oogst stijgt ook de variabele Russische exportheffing opnieuw, nu al tot 52,5 doller/MT. Het nieuwe USDA-rapport drukte wel wat op de prijzen met hogere verwachte eindvoorraden door een productiestijging in Australië.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent