Startpagina Actueel

Boerenorganisaties nemen deel aan de klimaatmars : Wij zijn deel van de oplossing

Op 10 oktober zullen verschillende boerenorganisaties en hun bondgenoten – BoerenForum, Mouvement d’Action Paysanne (MAP), Fédération Unie de Groupements d’Eleveurs et d’Agriculteurs (FUGEA), MIG (Association de producteurs de lait) en ECVC (European Coordination Via Campesina) – aanwezig zijn op de klimaatmars Back to the Climate.

Leestijd : 2 min

De organisaties willen hiermee het belang van de boerenlandbouw als oplossing voor de klimaatcrisis benadrukken en vragen concrete steun van de politiek voor dit landbouwmodel.

agro-ecologie

Agro-ecologisch landbouw kan in onze voedselbehoeften voorzien terwijl het ook de opwarming van de aarde tegengaat en de biodiversiteit beschermt. “Wij bewerken het land en koelen de planeet.” Dat is de boodschap waarmee de boerenorganisaties naar de betoging afzakken. Een agro-ecologische voedselsysteem zorgt voor vruchtbaardere bodems zonder chemicaliën en voor gesloten kringlopen. Er is minder uitstoot door de korte keten met verse voeding en we creëren meer en betere jobs.

Dit agro-ecologische landbouwmodel wordt in België bedreigd door het industriële landbouwmodel dat gekenmerkt wordt door schaalvergroting, intensivering en een steeds grotere afhankelijkheid van externe inputs. Volgens de officiële statistieken verdwijnen er wekelijks gemiddeld 43 landbouwbedrijven terwijl de overblijvers steeds groter worden. Door het huidige beleid gericht op vrijhandel, specialisatie en deregulering van productie wint de intensieve landbouw terrein en ontvangt ze een steeds groter deel van de overheidssteun. Het is schrijnend om te zien dat tot op vandaag familiale landbouwbedrijven in harmonie met natuur en omgeving geen overnemer vinden wegens het disrespect van overheid en agro-industrie, die enkel geloven in opschalen naar industriële niveaus. MAP, FUGEA, MIG, ECVC en Boerenforum roepen de federale en regionale overheden op om het landbouw- en milieubeleid te heroriënteren richting de boeren-, familiale en voedende landbouw. “De agro-industrie verergert de klimaatcrisis en de ecologische voetafdruk van ons voedsel. Wij eisen dat mensenrechten en natuur de overhand krijgen op winst.”

Onbetaalbare grond

Naast steun voor de boerenlandbouw eisen de boerinnen en boeren toegang tot grond. Grond wordt steeds onbetaalbaarder, waardoor het voor nieuwe landbouwers onmogelijk wordt om een bedrijf op te starten. De eerste 6 maanden van 2021 kende de sterkste prijsstijging van de afgelopen 5 jaar met een stijging van 10,3%. Steeds meer grond wordt ingenomen door grote nutteloze en schadelijke projecten of door private tuinen en paardenweides. Andere boerinnen en boeren zien hun bedrijven overkop gaan omdat hun gronden vervuild werden door de industrie zoals in Zwijndrecht. De boerenorganisaties eisen een sterker beleid dat landbouwgrond voor voedselproductie beschermt en het recht op grond voor boerinnen en boeren garandeert. Daarnaast moeten er bij vervuiling een schadefonds voorzien worden, georganiseerd door de overheid en betaald door de vervuiler.

Deelnemen

Neem je graag deel aan de mars? Men spreekt af om 12.45 uur aan het kruispunt van de Boulevard Albert II en de Koolbranderstraat (rue des Charbonniers), vlakbij Brussel Noord. Zoek zeker naar de vlaggen met Grond voor Voedsel, Boerenforum, Landbouwbrigades, MAP, FUGEA, MIG…

Boerenforum-SN

Lees ook in Actueel

Grote Modder op de Weg-borden zijn efficiënter

Akkerbouw Vorig jaar introduceerden de leverancier en de provincie West-Vlaanderen Modder op de Weg-borden die een stuk groter zijn dan de oorspronkelijke borden en dat blijkt een goede zet. Gemeentebesturen en landbouwers merken dat die grote borden efficiënter zijn in het waarschuwen van de andere weggebruikers.
Meer artikelen bekijken