Europese titel voor Liesa van ‘t Riebekershof

Liesa van ‘t Riebekershof van François Van Assche uit Weert-Bornem werd in Sint-Pieters-Leeuw Europees kampioene.
Liesa van ‘t Riebekershof van François Van Assche uit Weert-Bornem werd in Sint-Pieters-Leeuw Europees kampioene. - Foto: LV

Voor de vijfde keer kon het Europees veulenkampioenschap met deelnemers uit België, Nederland, Frankrijk en Duitsland in ons land plaatsvinden.

Elk land treedt in de ring met 10 veulens. Eerst wordt de landskampioen gekozen. De 4 kampioenen nemen het dan tegen elkaar op voor de Europese titel. Uit die 4 werd het merrieveulen Liesa van ‘t Riebekershof (v. Gamin van de Lindehoef-m. Fenna van het Liezeleveld) van François Van Assche uit Weert-Bornem tot Europees kampioene uitgeroepen. Liesa is nog maar het tweede veulen dat de titel in België kon houden.

François van Assche houdt van trekpaarden omdat ze groot, betrouwbaar, kalm en sterk zijn. Hij trekt naar provinciale en nationale wedstrijden. Sommigen beweren, aldus François, dat ‘ge zot moet zijn’ om naar al die prijskampen en jaarmarkten te trekken, maar hij ziet het anders: “Ik doe dat graag. Ik heb altijd gewerkt en nu heb ik tijd en zo kom ik veel onder de mensen. En ik ben altijd tevreden en ga niet reclameren.” Voor iemand die nooit klaagt, moet het behalen van een Europese titel een waar feest zijn. Bij de Nederlandse veulens was de landstitel voor Irma van 't Dorp, product van de Belgische kampioen Vino van Luchteren. Irma behoort toe aan de combinatie Van der Maas en de Visser.

Cortil-Noirmont

Begin september had in Cortil-Noirmont de interprovinciale prijskamp van de Association Wallonne du Cheval de Trait Belge (AWCTB) plaats. Bij de oudere merries ging de titel naar Duchesse du Pré Corbier (v. Nike van 't Bos) van Jean-Claude Rossomme. De merrie Martha van het Beekveld van Ugo Farina en Noël Dupire was de beste bij de merries van 3 en 4 jaar. De 4-jarige Azure du Moulin (v. Tibo van Luchteren) van Bruno Herman werd kampioen bij de hengsten. Ook bij de hengsten van 1 en 2 jaar en bij de 1- en 2-jarige merrieveulens ging de titel naar Oslo van de Sint-Pieter Fontaine van Bruno Herman. Hij was tevens bij de merrieveulens de winnaar, met Oria van de Sint-Pieter Fontaine. Eigenaar Bruno Herman uit Wavreille woont midden in de Ardennen en is enkele jaren geleden overgestapt van de Ardenner naar het Belgisch Trekpaard. Hij is gestart met één merrie en een eigen hengst, maar ondertussen groeit zijn stal ‘Sint-Pieter Fontaine’.

Oudenaarde

Half september trokken we van Cortil-Noirmont naar Oudenaarde, waar de eerste officiële prijskamp van het seizoen plaatshad. Zoals het dikwijls gebeurt, werden de eerste prijzen in de wacht gesleept door de grote stallen in Oost-Vlaanderen. Ze beschikken meestal over de meeste en de beste paarden: Van Langenhove, Imschoot en Van Doorselaere. De familie Imschoot uit Beervelde haalde de laatste titel van de dag binnen, met de vosschimmel Agri-Lotte van de Boterhoeve (v. Milo van Luchteren). Bij de hengstveulens van 1 jaar was ook deze keer Eddy Van Langenhove uit Denderbelle niet te kloppen met Rijk van 't Doornhofje (v. Hero van de Maaskanthoeve), terwijl bij de merrieveulens van 1 jaar Lotte van het Monnikenhof (v. Uniek van de Zaaidijk) van Luc en Ignaece Imschoot het pleit won. Stal Van Doorselaere uit Drongen beschikt over een unieke stal met topmerries, die moeilijk te kloppen zijn, zoals in Oudenaarde. Zo won Lynne van Luchteren (v. Astro van Luchteren) bij de 1-jarige merries en Daisy van Luchteren (v. Bonarius van 't Zand) bij de merries van 3 en 4 jaar.

Ciney

Veertien dagen geleden was er in Ciney de officiële prijskamp voor de provincies Waals-Brabant, Luik, Luxemburg en Namen. Bij de oudere merries ging de kampioenstitel naar de 7-jarige Eva du Pré Corbier (v. Nike van 't Bos) van Jean-Claude Rossomme uit Bois-de-Villers. De winnaars in de jeugdkampioenschappen waren bij de hengstveulens 1 jaar: Oslo van de Sint-Pieter Fonteine (v. Jules du Canteleu)van Bruno Herman uit Wavreille, die ook al won tijdens het Waals kampioenschap in Cortil-Noirmont. Merries 1 en 2 jaar: Merveilleuse de l'Alvigne (v. Unik de Lichereau) van Valery Bodart uit Wavreille; merries 3 en 4 jaar: Manon du Monty (v. Matteo van 't Rietenhof) van Pol Goosse uit Mabompré.

Sint-Pieters-Leeuw

In Oudenaarde werden de titels nog verdeeld onder de verschillende grotere stallen, maar in Sint-Pieters-Leeuw (officiële keuring voor Vlaams-Brabant) wist de familie Van Riet op 26 september alle titels binnen te rijven. De reeks oudere merries werd gewonnen door de 4-jarige Karo van 't Rietenhof van Vlaams-Brabant (v. Jim van de Fonteine); Hazard van den Binnenpad (v. Vino van Luchteren) won bij de hengstveulens van 1 jaar; Estelle van 't Rietenhof van Vlaams-Brabant (v. Gamin van de Lindehoef) werd kampioen bij de merrieveulens van 1 jaar en bij de 2- en 3-jarige merries was het lint voor Fay van 't Rietenhof van Vlaams-Brabant (v. Gamin van de Lindehoef).

De hengst Matt van 't Langhof werd voor de achtste keer aangenomen. Vanaf nu is hij administratief 'voor het leven’ goedgekeurd. Geert Sorgeloos uit Gooik is de gelukkige eigenaar.

Jozef Pauwels overleden

We melden het overlijden van de 76-jarige Jozef Pauwels uit Melsele-Waas, echtgenoot van Erna Goossens. Beroepsmatig was hij CO van de OMV-natie. Jozef was een gedreven trekpaardenman, lid van Pakov en Volt. De liefde voor de trekpaarden heeft hij geërfd van zijn vader Gilbert. Vijfentwintig jaar geleden kocht hij bij Albert De Breuck uit Sint-Niklaas zijn eerste merrie Agricole van ’t Zoute. En daarmee is hij gestart. Wie ‘Stal van de Heirhoeve’ hoort, denkt automatisch aan Jozef. Met de merries Rebecca van het Zwaluwnest en Veerle van Doumenhof werd hij in 1999 en 2000 Belgisch kampioen. Agrileene, Flobelca, Gella en Zadora van de Heirhoeve waren enkele van zijn meest bekende fokproducten. Landbouwleven biedt aan de familie zijn medeleven aan.

Bernard Lenaerts

Meest recent

Meest recent