Ferm moedigt boerinnen aan om tijd te maken voor 'appelbabbels'

Om stand te houden moeten boerinnen ook pauze kunnen nemen van werk en bedrijf en voor zichzelf zorgen, vindt Ferm.
"Om stand te houden moeten boerinnen ook pauze kunnen nemen van werk en bedrijf en voor zichzelf zorgen", vindt Ferm. - Foto: Ferm

Een eerste 'appelbabbel' werd op 15 oktober, op de dag van de boerin, in het Oost-Vlaamse Munkzwalm georganiseerd. Het gezelschap eet een appel of appeltaart en neemt tijd om het over koetjes en kalfjes - of net niet - te hebben.

Nationaal voorzitter Nik Van Gool wijst op de vele taken die boerinnen op zich nemen. "Ze houden vele ballen tegelijk in de lucht", klinkt het. "Hun veerkracht is enorm maar toch mag de boog niet te lang gespannen staan. Daarom is zelfzorg zo belangrijk." Ferm wil boerinnen helpen om regelmatig hun gedachten te verzetten en heeft een aanbod aan activiteiten uitgewerkt.

Op de Zwalmbeekhoeve gingen boerinnen vrijdagmiddag in gesprek met minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) over het mentaal welzijn van land- en tuinbouw(st)ers. De minister wil werk maken van een actieplan om het welbevinden op te krikken.

"In het actieplan zullen we op 3 fronten inzetten", zegt Crevits. "Het wegnemen van stressfactoren, beter leren omgaan met die stress binnen het gezin en een breed hulpaanbod uitrollen."

Het actieplan zal in de eerste helft van volgend jaar klaar zijn.

Belga - SN

Meest recent

Meest recent