Startpagina Actueel

Voornaamste uitdaging van Farm-to-Fork is alle boeren meekrijgen

“Er moet ambitie zijn, maar het moet ook haalbaar zijn. De grootste uitdaging in de hele Farm-to-Forkstrategie is het meekrijgen van zij die de ambities moeten waarmaken, en dan denk ik op de eerste plaats aan de boeren.” Dat zei Vlaams landbouwminister Hilde Crevits in de commissie Landbouw over de goedkeuring van de Farm-to-Forkstrategie.

Leestijd : 2 min

We moeten hen meekrijgen en daar maak ik mij wel wat zorgen over. We moeten hun ook een inkomenszekerheid geven. Nu heb ik vooral het gevoel dat ze de boeman zijn van alles en iedereen. In die zin wordt het enthousiasme wel heel erg gefnuikt. Dat is een alsmaar groter wordend probleem. Ook Europees moet men hiervoor meer aandacht hebben.”

Minister Hilde Crevits schaart zich positief achter enkele aanbevelingen, zoals de suggestie om de positie van de landbouwer in de voedselketen te verbeteren. Een aanbeveling waar ze minder enthousiast over is, is die waar het parlement voorstelt dat lidstaten bindende streefcijfers in hun GLB moeten opnemen.

Toegang tot grond

“Het GLB kan niet op alle uitdagingen een antwoord bieden. Er zijn nog andere instrumenten nodig om bij te dragen tot de vele verwachtingen die aan de landbouwsector worden gesteld.

Ook de consumenten spelen een belangrijke rol in dit verhaal, dat vergeten we heel vaak en gemakshalve. We moeten hen ook mee op de kar krijgen. Een deel van onze bevolking is klaar om het consumptiepatroon en dus ook het aankoopgedrag aan te passen of heeft dat al gedaan. Maar niet iedereen wil of kan zo gemakkelijk anders gaan consumeren”, stelt minister Crevits. In de strategie zijn ook enkele beleidsdoelstellingen onderbelicht. “Zo denk ik bijvoorbeeld aan de impact die de doelstellingen hebben op toegang tot grond voor onze jonge boeren. Het is dus broodnodig dat we ervoor zorgen dat we met een oprechte, uitgestoken hand naar onze landbouwers kunnen stappen.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken