Startpagina Paarden

Fokdag Belgian Highlandpony

Onlangs hield het stamboek van de Belgian Highland Pony haar tweejaarlijkse fokdag in te Broechem. Ondanks het een nog vrij jong en eerder kleine stamboek is, kon voorzitter Guido Van Dyck op een ruime deelname rekenen. De twentermerrie van fokker/eig. P.Scholtes uit Mellier, Bonnie de Montaveau mocht de spits afbijten. Deze Belgisch gefokte merrie is voldoende rastypisch, goed belijnd, hard droog beenwerk en correct in de bewegingen.

Leestijd : 2 min

Xinon

In de rubriek 5 tot 10 jaar kwam de 6-jarige Xinon de Montaveau van P.Scholtes op kop te staan. Zij vertoont veel rastype, is goed gebouwd met hard droog beenwerk en met een tactmatige ruime stap en goed gedragen draf. Op de tweede plaats de 7-jarige Wiske van de Capellenbergh van Guido Van Dyck uit Broechem. Een merrie met zeer veel rastype. Zij is iets lang in de middenhand. In de beweging liet zij een ruime en krachtige stap zien, de draf was iets kort en gehaast. In de rubriek 10 jaar en ouder won de 15-jarige Kincardine Hazel van Guido Van Dyck. Deze merrie blonk uit in bewegingen, vooral in de stap. Tweede werd de 17-jarige Marble van Fabel Stud van Roland Sonck uit Kruibeke. In de rubriek ruinen kwam Tamdhu de Montaveau van JP Pelgrim op kop. Deze aansprekende ruin heeft veel rastype, goede belijning en is krachtig, soepel en ruim in de bewegingen. De 6-jarige Xinon de Montaveau van P. Scholtes werd uitgeroepen tot algemeen kampioene.

Dressuurwedstrijd

Na de kampioenskeuring werd er een dressuurwedstrijd gereden. Marble van Fabel Stud, gereden door Finne Gyselinck stond op de eerste plaats. Deze proef was een ware promotie voor de Highland pony als rijpony. Als slot toonden drie aanspanningen hun kunnen. Zij lieten zien dat de Highland pony qua kracht, sierlijkheid, behendigheid en speed met ieder ander ponyras kan wedijveren in het aangespannen rijden.

B.L.

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken