Startpagina Actueel

Energie- en veevoederprijzen spelbreker voor landbouw

De stijgende prijzen van energie en veevoeder toonden zich het voorbije jaar een spelbreker voor de landbouwsector. De netto toegevoegde waarde van de landbouw is in 2021 met 8,2% gedaald, aldus Statbel, het Belgische Statistiekbureau.

Leestijd : 1 min

Het intermediair verbruik, de producten die zijn verbruikt in het productieproces, zou dit jaar met 15,4% toenemen. Die stijging is grotendeels toe te schrijven aan de stijgende energieprijzen. Dit heeft niet alleen gevolgen voor het verbruik van brandstoffen, maar ook voor de prijs van meststoffen, die naar schatting anderhalve keer hoger ligt dan in 2020.

Naast energie is ook de prijs van veevoeder gestegen, wat een negatief effect heeft op de rentabiliteit van de verschillende veeteeltsectoren. Ook de prijzen van bereide voedingsmiddelen stijgen zodat het prijseffect van veevoeder op +15,% wordt geraamd.

Belga

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken