Startpagina Actueel

Nieuw stikstofarrest zet plan ruilverkaveling in Gooik stop

De omstreden ruilverkaveling in Gooik komt er voorlopig niet. De Raad van State vernietigde, op vraag van Natuurpunt, het ministerieel besluit dat de ruilverkaveling ‘nuttig’ verklaarde. Ook heel wat boeren hadden bezwaren ingediend. Een van de redenen is de stikstofproblematiek. Het bewijst nog maar eens dat een definitieve PAS heel dringend nodig is.

Leestijd : 3 min

De grootschalige ruilverkaveling in Gooik in het Pajottenland is al vele jaren de inzet van verhitte discussies. In de hele procedure werden maar liefst bijna 1.000 bezwaarschriften ingediend, en ook van tafel geveegd.

Ook waren er negatieve adviezen van de milieuraad, de cultuurraad, de werkgroep trage wegen, Natuurpunt, lokale politieke partijen (met uitzondering van CD&V), en niet het minst ook van heel wat landbouwers.

Arrest Raad van State

Voormalig Vlaams minister Koen Van den Heuvel (Omgeving, Natuur & Landbouw, CD&V) besliste op 17 juli 2019 dat de ruilverkaveling in Gooik nuttig was en het kavelplan en de ruilverkaveling werden vastgesteld.

De vzw Natuurpunt stelde vervolgens op 8 oktober 2019 een beroep in om dat besluit van de minister nietig te verklaren.

Op vrijdag 3 december volgde het arrest van de Raad van State, die het ministerieel besluit heeft vernietigd.

De Raad van State stelt in dat arrest dat het niet overtuigd is dat de impact van stikstof op de verkaveling wel voldoende is onderzocht.

Eerder stikstofarrest

De Raad van State verwijst ook uitdrukkelijk naar het eerdere stikstofarrest van begin februari. Ook de gevolgen van andere ingrepen zijn niet degelijk onderzocht.

Op het vlak van landbouw is er bovendien geen zekerheid dat er geen negatieve gevolgen zijn voor de nabijgelegen natuur.

Het omstandig gemotiveerde vernietigingsverzoek van Natuurpunt telde ruim 80 bladzijden. Daarin gaat het onder meer over een gebrekkig onderzoek naar alternatieven en over de onderschatting van de negatieve invloed op de basiskwaliteit van de natuur en van het landschap en van Europese beschermde natuur.

Er wordt daarbij onder meer gewezen op ingrepen op de waterhuishouding, op de toegenomen ontsluiting met beton- en verharde wegen, op de toename van erosie door schaalvergroting met verdwijning van perceelsranden en landschapselementen, op de inspoeling in de natuurgebieden en landschapselementen, op de stikstof, op de achteruitgang van de akkervogels... “Deze ingrepen in het kader van de ruilverkaveling zouden ongetwijfeld een vermindering van ecosysteemdiensten en van de belevingswaarde van dit waardevolle kleinschalige landschap betekenen”, aldus Natuurpunt.

Petitie van landbouwers

Verder was er volgens Natuurpunt ook een totaal gebrek aan afdwingbare garanties met betrekking tot de effectieve realisatie van een robuuste natuurlijke structuur en van alle andere in het structuurplan opgenomen natuur- en landschapsmaatregelen en van de duurzame instandhouding en het onderhoud achteraf.

Ook het merendeel van de landbouwers was tegen de ruilverkaveling gekant en hadden een petitie naar de bevoegde minister Koen Van den Heuvel gestuurd. Zo’n 54 landbouwers hadden uitdrukkelijk getekend voor de stopzetting van de ruilverkaveling. “We bewerken meer dan 50% van het landbouwareaal”, schreef André Deleener eerder in Landbouwleven. “We waren eventueel bereid om mee te gaan in een vrijwillige ruilverkaveling. Geen verlies aan landbouwgrond zou de essentie moeten zijn. Een wet voor de boeren, niet tégen de boeren.”

Wachten op definitief PAS

Voor minister Zuhal Demir bewijst dit arrest van de Raad van State nogmaals dat er “dringend nood is aan een snelle en doortastende definitieve stikstofregeling, die wetenschappelijk onderbouwd is”. Het feit is dat hiervoor N-VA en CD&V zeker niet op dezelfde lijn zitten. Het is nu wachten op de vaststelling van het definitieve stikstofkader.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Bomen en struiken planten in het voorjaar

Groenvoorziening Een boom of struik planten? Daar is toch niets moeilijk aan: putje maken, boom erin en dichtgooien, en met een beetje geluk is hij zo aan de groei. Maar toch... wie graag heeft dat de boom goed gedijt, mooi recht groeit en overvloedig bloeit en/of vruchten voortbrengt, of dat de haag langer meegaat dan enkele jaren, kan best wat meer aandacht besteden aan het plantritueel. En aangezien de vroege lente zeer geschikt is voor het aanplanten van bomen en struiken, geven we graag wat tips en goede raad.
Meer artikelen bekijken