Startpagina Akkerbouw

Milieu-ngo’s roepen op tot sterke EU-wet voor natuurherstel

Meer dan 150 milieu-ngo’s, waaronder het WWF, roepen in een brief aan Frans Timmermans, uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie en de commissaris voor Milieu Viginijus Sinkeviius, op tot een sterke natuurherstelwet.

Leestijd : 2 min

De wet, die zich in de eindfase van zijn voorbereiding door de Europese Commissie bevindt, houdt belangrijke opportuniteiten in om de klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis aan te pakken, maar de overheden moeten een sturende rol opnemen, stellen de milieu-ngo's.

Het wetsvoorstel wil de Europese lidstaten opleggen om actief natuur te gaan herstellen. Het grootschalig herstel van natuurlijke bossen of veengebieden zijn voorbeelden van effectieve, op de natuur gebaseerde oplossingen om de opwarming van de aarde tegen 2030 te verminderen.

De milieuorganisaties schuiven een doelstelling voor 2030 voorop: het herstel van ten minste 15  % van het land, de lengtes van rivieren en het zeeoppervlak van de Europese Unie. Dit zou 650.000 km2 landoppervlak, één miljoen km2 zeeoppervlak en 178.000 km rivieren herstellen.

Om aan 15  % herstelde gebieden te raken tegen 2030 is er nood aan grootschalige actie. “Daarom kan werken aan natuurherstel niet afhankelijk zijn van vrijwillige initiatieven. Het is de taak van overheden om middelen vrij te maken en een coördinerende en sturende rol op te nemen zodat natuurherstel projecten vanwege overheidsinstanties én niet gouvernementele initiatieven hun plaats kunnen krijgen in een planmatige aanpak”, luidt het.

“De aanstaande EU-herstelwet kan een vliegwiel zijn voor onze bestrijding van de klimaatverandering, een boost voor onze biodiversiteit en voor mensen, maar het voorstel van de Commissie moet echt ambitieus zijn. We kunnen het ons niet veroorloven om deze kans te laten liggen”, stelt Koen Stuyck, woordvoerder van WWF Belgium.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken