Longines FEI Wereldbeker Jumping: Christmas Horse Show in Londen in het teken van Harry en Harrie

Twintiger Harry Charles en Stardust zegevierden voor eigen publiek in de Londense Wereldbeker.
Twintiger Harry Charles en Stardust zegevierden voor eigen publiek in de Londense Wereldbeker. - Foto: Fédération Equestre Internationale

De Longines FEI Wereldbeker Jumping werkte ondertussen de manches in Oslo, Lyon, Verona, Madrid, La Coruña en Londen af. De selectiewedstrijd in Mechelen ging niet door en deze in Amsterdam werd ondertussen ook geschrapt. Half januari staat Bazel op de agenda. In februari is het de beurt aan de 2 laatste selecties, respectievelijk Bordeaux en Göteborg, tenminste als er door het oprukkende virus niet nog afspraken op de agenda worden geschrapt.

Christmas Horse Show

in Londen

Wie het geluk had om de wereldbekerwedstrijd in Londen op BBC te volgen, zag – hoe kan het ook anders – mooie sport. Niet minder dan 32 combinaties kwamen er aan de start. Voor België waren dat Pieter Devos en Kannabis van de Buxtale (BWP - Contact van de Heffinck x Concorde), Niels Bruynseels zadelde Cristel (Diamant de Semilly x Dobel’s Cento), Beide ruiters slaagden er niet in om zich te selecteren voor de barrage.

Dat viel wel te beurt aan niet minder dan 12 combinaties. Het was dus een hele boterham onder het motto ‘snel, sneller, snelst’. De Ierse ruiter Michael G. Duffy met Lapuccino (v. Livello), was de eerste die foutloos bleef in deze ultieme rit (39,38 seconden). Olympisch kampioen Ben Maher met Faltic HB (KWPN – Baltic VDL x Concorde), bleef eveneens foutloos voor eigen publiek in 38,74 seconden.

Even was corona ver weg

Met nog 4 combinaties te gaan kon er van alles gebeuren, maar moest het vooral sneller gaan, terwijl foutloos blijven de boodschap was. De toon werd gezet door de Noor Geir Gulliksen, die zijn VDL Groep Quatro (v. Quaprice du Bois Margot) zeer snel en foutloos zijn werk liet doen in 38,41 seconden. Natuurlijk hield iedereen de adem in, want bij het resterende drietal waren 2 Britten aan de orde. Ouwe getrouwe John Withaker en Unick du Francport (Zandor x Helios de la Cour II) klaarde de klus eveneens zonder balk in 37,50 seconden.

Wie Harrie Smolders aan het werk zag met Monaco, zette zich schrap. Superlatieven waren hier op hun plaats na hun blanco rit in 36,77 seconden. Ging de piepjonge Brit Harry Charles Smolders van de zege houden? Dat leek praktisch onmogelijk, maar niets was wat het leek en het gebeurde wel degelijk. Charles kon daarbij rekenen op Stardust, een merrie van Chacco Blue x Con Air. Ze deed ons denken aan de katachtige souplesse van wijlen Ratina Z. Het Britse duo verbeterde de al scherpe tijd van Harrie Smolders en rondde foutloos af in 35,91 seconden.

Tweede in Londen na een bewonderenswaardige rit: Harrie Smolders en Monaco. Niemand dacht dat het nog sneller kon!
Tweede in Londen na een bewonderenswaardige rit: Harrie Smolders en Monaco. Niemand dacht dat het nog sneller kon! - Foto: Fédération Equestre Internationale

Voorlopig klassement

Na de manche in Londen, dus na 6 kwalificatiewedstrijden, staat Denis Lynch aan de leiding met 39 punten. Harry Charles volgt op de tweede plaats met 38 punten. Beste Belg is Pieter Clemens op plaats 7 (27 punten). Na de wedstrijden in Bazel, Bordeaux en Göteborg wordt de finale verreden in Leipzig, van 6 tot 10 april.

Patricia Borgenon

Meest recent

Meest recent