Startpagina Paarden

BWP-prestatiestammen drukken duidelijk hun stempel

Dit jaar werden er minder hengsten aangemeld voor de tweede fase van de BWP-hengstenkeuring in Het Azelhof in Lier, maar de springhengsten stelden niet teleur. De kwaliteit over het hout was zeker aanwezig. In de longeercirkel bleven we wel wat op onze honger zitten. Uiteindelijk mogen 42 driejarige springhengsten en 5 driejarige dressuurhengsten zich opmaken voor de derde fase. Die vindt plaats van 17 tot 19 maart in het Sentower Park.

Leestijd : 4 min

V oor BWP was 2021 een boerenjaar. Het stamboek bekleedde per eind oktober de eerste plaats op de WBFSH-ranking en mag zich zo minstens tot eind oktober 2022 het beste springpaardenstamboek ter wereld noemen. Dat heeft BWP uiteraard grotendeels te danken aan een aantal invloedrijke fokkers die diverse uiterst succesvolle stammen hebben opgezet waar toppaarden aan de lopende band uit lijken voort te komen. Al zorgt dat ervoor dat de bloedspreiding stilaan een aandachtspunt wordt.

Qerly Chin

Dat werd opnieuw bevestigd tijdens de tweede fase van de BWP-hengstenkeuring, editie 2022, waar de beste hengsten veelal uit een excellente moederlijn kwamen. Op de eerste blikvanger was het wachten tot catalogusnummer 12 zich in de kooi begaf. Deze Tartufo de Muze etaleerde zijn indrukwekkende springkwaliteiten. Die heeft hij van geen vreemden. Tartufo is immers een zoon van Chacco-Blue uit de merrie Azuela de Muze (v. Heartbreaker), en werd gefokt en voorgesteld door Joris De Brabander. De grootmoeder van Tartufo is niemand minder dan de topmerrie Qerly Chin. Uit dezelfde stam maakte ook catalogusnummer 25 een goede indruk. Tuur M is een zoon van Pegase van ’t Ruytershof en werd gefokt en voorgesteld door Stoeterij Molenhof BVBA. Zijn moeder Demoiselle de la Pomme (v. Erco van ’t Roosakker) is een kleindochter van Qerly Chin. Nog 3 andere hengsten uit deze lijn mogen overigens een ronde verder, wat het totaal uit deze stam op 5 brengt.

Carthina en Fragance

Tuur M’s vader Pegase van ’t Ruytershof brengt ons naadloos bij een andere merrie die haar stempel drukte op deze keuring: Carthina Z (v. Carthago Z). Zij kwam vooral aan bod langs vaderszijde. Maar liefst 12 van de voorgestelde kandidaat-springhengsten (op een totaal van 83, dus goed voor meer dan 14%) gaan via Emerald van ’t Ruytershof en diens zoon El Barone 111 Z, Nixon van ’t Meulenhof en Pegase van ’t Ruytershof terug op Carthina Z. Tien van hen werden overigens doorverwezen. Datzelfde geldt voor 2 hengsten die langs moederszijde teruggaan op Carthina Z. De invloed van Fragance de Chalus (v. Jalisco B) valt evenmin te onderschatten. Via haar zoon Bamako de Muze (v. Darco) waren haar genen bij 3 hengsten, die zich mogen opmaken voor de derde fase langs vaderszijde, aanwezig. True Colors de la Linière, een typische Darco-zoon uit Eefke van ’t Zoggehof (v. Figo de Muze), op haar beurt een kleindochter van Fragance de Chalus en dus zeer nauw verwant aan Bamako, mag zich eveneens onder het zadel bewijzen in Opglabbeek.

Topgenen

Uit de eveneens befaamde lijn van Usha van ’t Roosakker (v. Chin Chin) werden 3 producten gepresenteerd. De over veel bloed beschikkende Topaze VD (v. Canturano) en de grootramige Tattoo H & DB (v. Parfait van het Schaeck) werden aangewezen. Uit de lijn van La Belle van Sombeke werd één van de beste springers van de keuring aangeduid voor de volgende ronde. Het gaat om catalogusnummer 27, Toronto M (v. El Barone 111 Z). Via vader El Barone 111 Z is Toronto M overigens ook nauw verwant aan Carthina Z. Moedersvader Erco van ’t Roosakker komt dan weer voort uit de lijn van Usha. Ook Talifax van ’t Roth (v. Halifax van ’t Kluizebos, uit de rechtstreekse moederlijn van Eldorado van de Zeshoek) en Try Me-K van ’t Kattenheye (v. Prestige van het Kluizebos, uit de lijn van Banda de Hus) komen uit een goede moederlijn en maakten de verwachtingen waar op de sprong. Beide hengsten kwamen overigens onder de hamer tijdens de BWP Top Stallion Auction (zie verder).

Clinton x Heartbreaker

Bij de niet-BWP-geregistreerde hengsten sprong vooral Clinto van Klapscheut Z zich in de kijker. Deze zoon van Clinton heeft als moeder de merrie Uriana van Klapscheut (v. Heartbreaker). Ook hij komt uit een moederlijn die al bijzonder veel internationale sportpaarden voortbracht.

Groen licht

In totaal werden 42 hengsten doorverwezen naar de zadelkeuring, 33 onder hen hebben een BWP-signatuur. De overige 9 werden bij hun geboorte ingeschreven bij een buitenlands stamboek. Een aantal hengsten kreeg meerdere nakomelingen doorverwezen. Het gaat om Nixon van ’t Meulenhof (4), Bamako de Muze (3), El Barone 111 Z (3), Pegase van ’t Ruytershof (2), Balou du Rouet (2), Chacco-Blue (2), Mosito van het Hellehof (2) en Parfait van het Schaeck (2).

140.000 euro voor veilingtopper

De al genoemde Try Me-K van ’t Kattenheye werd de duurste hengst in de BWP Top Stallion Auction. Hij verhuist voor 140.000 euro naar Zweden. Talifax van ’t Roth rondde de kaap van de 100.000 euro net niet en blijft in België (Woodland’s International Sales) voor 94.000 euro. Ook de interessant gefokte Notting Hill S (v. Cornet Obolensky, uit dezelfde moeder als Gregory Wathelets olympiadepaard Nevados S) werd door veilingmeester Dirk Zagers voor een mooi bedrag van de hand gedaan (82.000 euro).

Dressuurhengsten

Waar er in de springrichting algemene tevredenheid heerste, bleef de dressuurfokker toch wat op zijn of haar honger zitten. Zowel in kwantiteit als kwaliteit lijkt deze jaargang vooralsnog niet de geschiedenis in te gaan als een ‘grand cru’. Slechts 6 hengsten werden voorgesteld, 3 van hen zijn BWP-geregistreerd. De overige 3 werden bij hun geboorte bij een buitenlands stamboek ingeschreven. Vijf hengsten mochten zich onder het zadel bewijzen. Ze stammen af van Secret, Vitalis, Belissimo M, Glock’s Toto Jr en Blue Hors Romanov.

Arnout Coppieters

Lees ook in Paarden

Dierenarts Cyr De Bourdeaud’huy in Maarkedal

Paarden In de trekpaardenwereld zijn het meestal dezelfde stallen die de voorpagina’s inpalmen. Daarom is het goed dat we eens een bezoek brengen aan de minder bekende fokkers, die toch in stilte onversaagd proberen te fokken volgens hun eigen manier van denken en doen. Zo kwamen we terecht bij dierenarts Cyr De Bourdeaud’huy in Maarkedal, dicht bij Oudenaarde.
Meer artikelen bekijken