Startpagina Paarden

Studbook SBS: Twee opeenvolgende jaargangen brengen 33 goedgekeurde hengsten

De editie 2022 van de International Selection Show – de officiële hengstenkeuring van het SBS-stamboek – verliep nog niet echt zoals voorheen. De schaduw van corona hing immers nog over Gesves op 5 en 6 maart. Toch was de keuring er, met 2 opeenvolgende jaargangen hengsten en zo weinig mogelijk mensen. En of het event welkom was!

Leestijd : 3 min

De hengstenkeuring klopte af net voor een aantal versoepelingen plaatsvonden met betrekking tot de restricties inzake de gezondheidscrisis. Het grote publiek ontbrak dus, maar desondanks was gezelligheid troef voor de hengstenhouders en de organiserende entourage. Met 64 hengsten, geselecteerd uit de kandidaten van vorig jaar en dit jaar, was er een mooie diversiteit aan bloedlijnen en veel kwaliteit bij de deelnemers. Kandidaten van vorig jaar? Jawel, gezien in 2021 alle kandidaat-hengsten voorlopig gekeurd werden, omdat het event geannuleerd werd omwille van maatregelen tegen corona.

Het werd dus een hengstenkeuring 2022 met een ongeziene collectie kandidaat-hengsten over 2 generaties. ClipMyHorse zorgde voor de livestream het hele weekend lang. Voeg daarbij het duidende en warme commentaar in Frans, Nederlands en Engels als heerlijke opwarmer… en met een beetje verbeelding was je als toeschouwer bijna ter plekke in Gesves.

Springen

De jury keurde 29 springgerichte hengsten aan. Kentucky Van Paemel Z (Kannan x Carthago) was een van de 2 voorgestelde kandidaten door Stoeterij Van Paemel. Een atletische springer is deze zoon van Kannan uit de merrie Cayenne Van Paemel Z, die via haar moederlijn teruggaat op Darco. Ducati van Schuttershof (v. Kashmir) doet zijn beroemde vader alle eer aan en kreeg dit jaar 2 zonen gekeurd bij het SBS: Tjo DC uit de merrie Mistess DC van Nabab de Rêve x Darco en Duca Chin DK uit de prestatiemerrie Pirouette van de Vogelzang van Chin Chin x Pachat II. Ook By Cera d’Ick (Stakkato x Landadel) zag een zoon gekeurd in Gesves, namelijk Sabatini van ’t Klavertje Vier, een 4-jarige met enorm veel vermogen en een uitstekende galop, die ook nog eens voorbeeldig schakelde. De moederlijn gaat terug op Carthago en Darco.

Ook New Look de Virton gooide hoge ogen op het hout. Interessant gefokt en zoals verwacht met de topper Rotchild du Bosquetiau als vader en Trésor de Virton aan moederszijde. Greco Sitte tekende voor het vaderschap van de voortaan SBS-goedgekeurde Marcus du Châpitre en Mitchy de la Savenière, met moeders die respectievelijk Cordano Sitte Z en Muscaris d’Ariel als vader hebben. Het waardevolle bloed met suffix De la Hart zag Avenger de la Hart Z (Asca x Dior van Berkenbroek) en de getalenteerde springer D’Umbra de la Hart Z (Dominator 2000 Z x Nonstop), het gegeerde SBS-dekbrevet op de kop tikken.

Cornet Obolensky kan ook nog 2, bij het SBS voor de dekdienst gekeurde zonen aan zijn al goed gestoffeerd CV toevoegen: Cold Play 888 Z (mv. Casall) en Simply de Regor (mv. Kannan).

De volledige lijst nieuw gekeurde hengsten kan je uitgebreid inkijken op www.sbsnet.be

Dressuur

Drie hengsten werden gekeurd in de dressuurrichting op de International Selection Show 2022: de 4-jarige Sweet Nonsense (For Romance x Farewell I), de 5-jarige Voulez-vous by VBD (Vitalis x St. Moritz) en de 7-jarige Jack Daniëls ‘N’, een supermover van Apache uit de waardevolle merrie Wunderliebchen van Welt Hit II x Matador. Het SBS heeft nu ook zijn eigen ‘Apache’. Meteen bewezen dressuurbloed van de bovenste plank voor Studbook SBS en een opsteker voor believer Jean Van Laer!

Mennen

De enige pony op de SBS-hengstenkeuring mocht er absoluut wezen en gooide hoge ogen bij de beperkte aanwezigen, maar al evenzeer op het net. Deze Ilfiger Secret (Numero Uno x Champion de Luxe), werd voorgesteld in de richting Mennen. Een primeur en een lust voor het oog was zijn aangespannen voorstelling. Niemand minder dan Félix Marie-Brasseur was vol lof over de opmerkelijke rit van de slechts 4-jarige pony, die gemend werd door zijn eigenaar. Het was meteen een geslaagde entree van het Studbook SBS in de fokkerijwereld van het aangespannen rijden, een primeur die zeker wordt vervolgd!

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Dierenarts Cyr De Bourdeaud’huy in Maarkedal

Paarden In de trekpaardenwereld zijn het meestal dezelfde stallen die de voorpagina’s inpalmen. Daarom is het goed dat we eens een bezoek brengen aan de minder bekende fokkers, die toch in stilte onversaagd proberen te fokken volgens hun eigen manier van denken en doen. Zo kwamen we terecht bij dierenarts Cyr De Bourdeaud’huy in Maarkedal, dicht bij Oudenaarde.
Meer artikelen bekijken