Startpagina Actueel

Taskforce moet lege rekken in de supermarkt vermijden

Een brede taskforce moet vermijden dat er door de oorlog in Oekraïne op termijn lege rekken in de supermarkten ontstaan. Flexibiliteit is daarbij het sleutelwoord.

Leestijd : 2 min

Vandaag zitten we niet in een situatie van voedseltekorten. Om ervoor te zorgen dat dat zo blijft, is er door minister van Economie Pierre-Yves Dermagne, minister van Landbouw David Clarinval en staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker een ’taskforce agrovoeding’ opgericht. Bedoeling is te anticiperen op problemen in de voedingsketen en actieplannen uit te werken. "We zitten niet in een situatie van tekorten. Maar we moeten wel flexibel en vooruitziend zijn", aldus Clarinval daarover.

Landbouworganisaties, voedingsbedrijven- en federaties

De taskforce - samengesteld uit onder meer landbouworganisaties, voedingsbedrijven- en federaties, de verschillende gewesten en vertegenwoordigers van de verschillende overheidsdiensten - moet problemen detecteren en oplossingen aanreiken. "We staan dicht bij het terrein en monitoren de situatie dagelijks. We zijn er al een maand mee bezig", verzekert minister Dermagne.

Alternatieven voeding

Het gaat om erg concrete zaken, zoals bijvoorbeeld de etiketten op ons voedsel. Producenten van diepvriesfrieten of mayonaise moeten een alternatief vinden voor de zonnebloemolie die normaal uit Oekraïne komt, maar nu door de oorlog schaars is geworden. Een alternatief kan bijvoorbeeld arachideolie zijn, maar dat strookt dan weer niet met de ingrediënten op de pot mayonaise. Daarom heeft staatssecretaris De Bleeker opdracht gegeven aan de Economische Inspectie om flexibel te zijn als het over etiketten gaat. "De veiligheid van de consument mag natuurlijk nooit in gedrang komen. We blijven waken over bijvoorbeeld allergenen", aldus De Bleeker. Op termijn zullen generieke termen - denk maar aan plantaardige oliën - mogelijk zijn.

Meststoffenproblematiek

Ook het gebruik van meststoffen wordt bekeken. Heel wat grondstoffen voor kunstmest komen uit Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland, en kunstmest is bovendien door de gestegen energieprijzen verveelvoudigd in prijs. Landbouworganisaties zoals de Boerenbond dringen daarom aan op maximaal gebruik van dierlijke meststoffen. Daarvoor is dan weer een afwijking nodig van de nitraatrichtlijnen, wat gewestelijke materie is.

Duurdere voeding

Duidelijk is dat voeding duurder zal worden door de crisis. Alleen al in de eerste 2 maanden van het jaar werden brood en graanproducten 4,5% duurder op jaarbasis, zuivel 3,4% en oliën en vetten meer dan 10%, zo blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie. Dat zegt ook Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker. "Er is geen probleem met de voedselzekerheid, maar voedsel zal duurder worden. Maar vandaag zien de boeren hun prijzen nog niet stijgen, terwijl voor hen alles explosief duurder wordt."

Belga

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken