Startpagina Actueel

Openbaar onderzoek stikstofakkoord start op 19 april

Op dinsdag 19 april 2022 start het openbaar onderzoek rond de nieuwe stikstofaanpak van de Vlaamse regering. Dat kondigt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir aan. Op dat moment liggen alle maatregelen uit het ontwerp-stikstofkader en het bijhorende milieueffectenrapport ter inzage in gans Vlaanderen.

Leestijd : 2 min

Iedereen kan zijn opmerkingen per e-mail of brief bezorgen aan de colleges van burgemeester en schepenen. Na het openbaar onderzoek bezorgt de gemeente alle inspraakreacties aan het Departement Omgeving. Gemeentebesturen worden ook zelf om advies gevraagd.

Stikstofuitstoot verlagen

In februari bereikte de Vlaamse regering een akkoord over de definitieve Programmatorische Aanpak van Stikstof (PAS) en de daarbij horende bijsturing van het mestbeleid. Met een totaalpakket aan maatregelen wil Vlaanderen de stikstofuitstoot drastisch inperken om een vergunningstop zoals in Nederland te voorkomen.

Elke besliste maatregel gaat gepaard met sociaal flankerend beleid. Het akkoord bevat maatregelen om de uitstoot neerslag van NOx en NH3 sterk terug te dringen in gans Vlaanderen, bovenop het reeds besliste Luchtbeleidsplan. Daarnaast komen er bijkomende maatregelen voor 5 gebieden die sterker lijden onder stikstofneerslag en een nieuw beoordelingskader voor toekomstige vergunningsaanvragen, wat finaal de ministeriële stikstofinstructie van Demir zal vervangen. De regeling voorziet uitzonderingen voor kleinschaligere landbouw en biolandbouwers.

Laat van je horen

Tijdens het openbaar onderzoek en de gelijktijdige grensoverschrijdende adviesvraag kunnen alle belanghebbenden (burgers, organisaties, adviesinstanties, besturen) inspreken op het ontwerp-stikstofkader en -plan-MER. De opmerkingen, adviezen en bezwaren worden in overweging genomen bij de goedkeuring van het plan-MER door team Mer en bij de vaststelling van de definitieve PAS door de Vlaamse Regering.

Gisteren heeft het Departement Omgeving het openbaar onderzoek aangekondigd op haar website en in meerdere kranten. De documenten zelf verschijnen op de website vanaf de start van het openbaar onderzoek, dat loopt tot en met 17 juni 2022.

Kabinet Demir - SN

Lees ook in Actueel

Jury selecteert 24 projecten VLIF toekomstgerichte duurzame ondernemingsstrategie op een landbouwbedrijf

Actueel Van 1 november 2023 tot 31 januari 2024 konden landbouwers voor de eerste keer voor de nieuwe VLIF-subsidie ‘Opstart van of omschakeling naar een toekomstgerichte duurzame ondernemingsstrategie op een landbouwbedrijf’ een aanvraag indienen. Vierentwintig projecten werden door de jury geselecteerd, waaronder een project om geuze te brouwen met zelfgekweekte ingrediënten en een vorm van landschapsbeheer met oude schapenrassen waarbij de eigen wol wordt verkocht.
Meer artikelen bekijken