Startpagina Actueel

2.689 vrouwen zijn baas van een landbouwbedrijf

Vijf jaar geleden stonden in Vlaanderen 2.689 vrouwen aan het hoofd van een landbouwbedrijf. Hoeveel er dat vandaag nog zijn, blijft voorlopig een open vraag.

Leestijd : 1 min

Van de bedrijven met een vrouwelijk bedrijfshoofd geven er 25 aan biologisch te zijn of bezig te zijn met omschakeling.

Dat het aantal landbouwers jaarlijks afneemt, valt niet te ontkennen. Bedrijven worden stopgezet, maar er worden er ook nieuwe opgericht.

Gestart of gestopt

Als bedrijven stoppen, dan is de oorzaak daarvan te wijten aan uiteenlopende factoren, zoals faillissement, pensionering van de boer(in) zonder opvolging of beleidsmatige omstandigheden.

Volksvertegenwoordiger Emmily Talpe (Open VLD) wilde van viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) van de Vlaamse Regering graag weten hoeveel landbouwondernemingen er de jongste jaren opgestart en/of stopgezet zijn in Vlaanderen.

Op die vraag kan de minister niet ant-woorden, omdat het departement Landbouw en Visserij niet over de data beschikt. De gegevens voor 2020 zijn pas over enige tijd beschikbaar.

25 tot 30 ha per bedrijf

Volgens de resultaten van de landbouwenquête van Statbel waren er in 2016 in Vlaanderen 4.263 landbouwbedrijven met een rechtspersoon als bedrijfshoofd. Deze bedrijven bewerkten in totaal 125.050 ha, wat een gemiddelde van 30 ha per bedrijf is.

19.718 bedrijven hebben een natuurlijk persoon als bedrijfshoofd. Deze bedrijven bewerken samen 492.330 ha of gemiddeld 25 ha per bedrijf.

FoJ

Lees ook in Actueel

Ophokplicht pluimvee vervalt in heel Nederland

Pluimvee De ophokplicht voor pluimvee geldt niet meer in het vakantiepark Limburgse Peel en in de regio Gelderse Vallei, zo heeft de Nederlandse minister van Landbouw Piet Adema woensdag 24 april bekendgemaakt. Daarmee is de plicht in heel Nederland vervallen.
Meer artikelen bekijken