Startpagina Actueel

Michiel Sys verkozen als nieuwe internationaal vertegenwoordiger Groene Kring

Michiel Sys uit Koekelare wordt de nieuwe internationaal vertegenwoordiger van Groene Kring. Hij werd verkozen door het Nationaal Bestuur van de grootste organisatie voor jonge landbouwers van Vlaanderen en Oost-België. Michiel treedt in de voetsporen van Céline Vankerschaver, die de rol sinds 2018 op zich nam. Hij zal de komende jaren jonge boeren op internationaal en Europees vlak verdedigen binnen CEJA, de Europese koepel voor jonge land- en tuinbouwers, en naar de beleidsmakers zelf.

Leestijd : 2 min

Michiel is 24 jaar en opgegroeid op het ouderlijke melkvee- en varkensbedrijf in het West-Vlaamse Koekelare. Hij studeerde bio-ingenieur aan de UGent en werkt voorlopig nog buitenshuis. Michiel wil eventueel het ouderlijke bedrijf overnemen, maar heeft nog geen definitieve keuze gemaakt. Een hart voor de land- en tuinbouw heeft hij alvast, want voor zijn verkiezing was hij al actief bij Groene Kring Gistel. Als internationaal vertegenwoordiger zal Michiel Groene Kring vertegenwoordigen op het internationale toneel en zal hij de Vlaamse jonge boeren verdedigen in belangrijke dossiers zoals het gemeenschappelijk landbouwbeleid en de boer-tot-bordstrategie. Voor Groene Kring zetelt hij alvast in CEJA, de Europese koepel voor jonge landbouwers. Daarnaast neemt hij ook een plaats op in het Nationaal Bestuur van Groene Kring.

Starten met veel goesting

“Het is een ware eer om jonge boeren te mogen vertegenwoordigen op het internationale niveau. De uitdagingen zijn groot, maar ook in Europa moet men weten wat het belang is van de toekomst van de landbouw. Door te luisteren naar de bezorgdheden van de leden, en die op Europees en internationaal niveau te brengen, hoop ik bakens te verzetten voor jonge boeren”, zegt Michiel Sys.

“Nu het gemeenschappelijk landbouwbeleid Europees zo goed als afgerond is, is het voor mij tijd om te vertrekken”, geeft Céline Van Kerschaver aan. “Het boezemt vertrouwen in dat er een opvolger klaarstaat om met veel goesting de internationale dossiers op te nemen en de Vlaamse jonge land- en tuinbouwers op internationaal niveau te verdedigen.”

“De krijtlijnen van het landbouwbeleid worden in Europa uitgezet. Groene Kring wil er dan ook aanwezig zijn en ervoor zorgen dat het beleid nu en in de toekomst werkt voor jonge boeren. Met Michiel verzekeren we ons ook de komende jaren van een sterke vertegenwoordiger op Europees niveau, al zullen we Céline, met al haar dossierkennis en inzichten, bijzonder hard missen”, sluit Bram Van Hecke, voorzitter van Groene Kring, af.

Groene Kring - SN

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken