Startpagina Actueel

Kaas Milcobel krijgt groen licht

Milcobel laat in samenspraak met het FAVV weten dat de kaasvoorraad die uit voorzorg tijdelijk geblokkeerd werd bij de retailklanten en distributeurs, na een listeria incident in de fabriek in Moorslede, opnieuw in de handel mag gebracht worden.

Leestijd : 2 min

Deze beslissing komt er na een uitgebreide risicoanalyse die werd begeleid en onder toezicht stond van de experten van het FAVV. De beslissing werd onderbouwd door uitvoerige testresultaten die Milcobel kon voorleggen op basis van analyses in de Milcobel fabriek te Moorslede, van kazen die in de handel waren, en ingangscontroles bij klanten, aangevuld door wetenschappelijke studies.

Duiding

In alle transparantie geeft Milcobel graag volgende feiten en inzichten mee:

-Milcobel bevestigt dat de oorzaak van de besmetting terug te leiden is tot het onderhoud van één van de 7 pekelbaden en de daarop voorafgaande voorbereidende werken. Producten die in die periode in het betrokken pekelbad hebben gezeten, zijn ofwel geblokkeerd in de fabriek, of werden reeds uit voorzorg teruggeroepen.

-De eerder gecommuniceerde recall bij de consument van bepaalde kazen blijft onverminderd gehandhaafd.

-Volgens hun uitgebreide staalname (meer dan 3.000 stalen) tot dusver, hebben geen met listeria besmette producten de consument bereikt.

-Alle analyses bij ingangscontroles gemeld vanuit hun klanten waren conform. Ze hebben in de voorbije weken nauw samengewerkt met hen en blijven met hen in dialoog.

-Milcobel gaat dit voorval zeer grondig evalueren en zal hier nodige lessen uit trekken. Het incidentenbeheer van Milcobel zal nog verder aangescherpt worden.

Gefaseerde heropstart

Milcobel zal in nauwe samenspraak met het FAVV de voorwaarden definiëren waarop de kaasvoorraden terug kunnen uitgeleverd worden en de fabriek te Moorslede, in stappen, terug kan opgestart worden. Uiteraard is voedselveiligheid daarbij het enige uitgangspunt.

De verpakkings- en leverzone wordt opgestart op maandag 9 mei.

Voedselveiligheid is en blijft top prioriteit

Een woordje van Milcobel zelf: “Milcobel neemt voedselveiligheid zeer ernstig en heeft steeds transparant en open gecommuniceerd op basis van de op elk moment beschikbare informatie. Wij danken onze klanten en de consumenten voor hun begrip en hun steun, en verontschuldigen ons voor het ongemak. Wij danken tevens het FAVV voor de deskundigheid waarmee ze Milcobel begeleid hebben.”

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken