Vernieuwd kwaliteitslabel voor maneges en pensionstallen voorgesteld

Het Equilabel kwaliteitslabel werd fors uitgebreid met heel wat criteria die het welzijn van de paarden centraal stellen.
Het Equilabel kwaliteitslabel werd fors uitgebreid met heel wat criteria die het welzijn van de paarden centraal stellen. - Foto: Belga

Onlangs werd het label uitgebreid op het vlak van dierenwelzijn, en de Vlaamse regering heeft nu een subsidie toegekend om het label toegankelijker te maken.

Kwaliteitswaarborg

"Het Equilabel werd opgestart in 2014", zegt Frank Gasthuys, voorzitter PaardenPunt Vlaanderen. "Het biedt de mogelijkheid aan goed werkende bedrijven om zich op positieve wijze te onderscheiden en voor de klanten vormt het een kwaliteitswaarborg. De klant kan er dan zeker van zijn dat de manege of pensionstal zowel dierenwelzijn als de klant centraal plaatst."

100 euro per bedrijf voor audit

Sinds kort werd het label sterk uitgebreid voor wat betreft het dierenwelzijnsluik. In samenwerking met gastprofessor Machteld Van Dierendonck zijn de criteria omtrent paardenwelzijn grondig geëvalueerd en geoptimaliseerd. Om het label te krijgen moet een manege of pensionstal wel een grondige, onafhankelijke screening ondergaan.

Een dergelijke audit, die 3 jaar geldig is, kost 300 euro, maar de Vlaamse regering heeft nu aan PaardenPunt Vlaanderen een subsidie toegekend van 6.000 euro om de audit meer toegankelijk te maken. Dankzij deze subsidie krijgt elk bedrijf 100 euro terug.

"Sinds Vlaanderen bevoegd is voor Dierenwelzijn leggen we de lat steeds hoger", zegt minister Weyts. "We doen dat door in te zetten op een kordate handhaving, maar ook door in te zetten op sensibilisering. Zo werd het Equilabel als kwaliteitslabel fors uitgebreid met heel wat criteria die het welzijn van de paarden centraal stellen. Dit draagt bij tot het algemeen bewustzijn dat dierenwelzijn in onze samenleving écht wel belangrijk is."

Op de website van PaardenPunt Vlaanderen staat een overzicht van de maneges en pensionstallen in Vlaanderen die al een Equilabel behaald hebben.

Belga

Meest recent

Meest recent