Startpagina Actueel

Rock Werchter met lekkers en energie van de boerderij

Met Rock Werchter is het festivalseizoen nu echt begonnen. Behalve van Pearl Jam en de Red Hot Chili Peppers zal het publiek in Werchter ook nog van lokaal varkensvlees en asperges kunnen genieten. En de stroom komt van een aardappelboer die enkele kilometers verder woont.

Leestijd : 3 min

De VLAM is met ‘Lekker van bij ons’ partner van de Smaakfabriek op Rock Werchter. In deze Smaakfabriek staan lokale, verse en seizoengebonden producten van bij ons centraal.

Hoevezuivel

Rock Werchter geeft met de Smaakfabriek de voorkeur aan samenwerking met producenten uit de regio voor lekkere festivalkost. De Smaakfabriek zal onder meer platbrood met bianca bodem, witte asperges en krokante zomergroenten, bio-chicken Makhani, pulled beef bio-bun en kapsalon gyros met gemarineerd Belgisch varkensvlees, aardappelblokjes, slaatjes en looksaus op basis van yoghurt aanbieden. In marktkraampjes zijn Belgische (hoeve)zuivel, vers fruit, streekbieren met Belgische kaas en streekmosterd te koop alsook pistolets met witte pens of rosbief en hun groentegarnituur.

Het is de eerste keer dat VLAM onder de koepel Lekker van bij ons samenwerkt met Rock Werchter. Loïc Van Impe zet zijn schouders mee onder de samenwerking en bedacht de gerechten die er worden aangeboden. Van Impe zal op de vier festivaldagen ook aanwezig zijn in de keuken van de Smaakfabriek. Hij legde mee de contacten met de Belgische producenten en nam ook een video op bij Thomas van Hoevewinkel Van Den Boer in Schriek, vlakbij Werchter, die verschillende producenten verzamelde voor de samenwerking.

Elektriciteit

Nog meer inbreng van de lokale landbouw komt er van akkerbouwbedrijf en hoevewinkel Van Elven uit Laakdal. Via energieplatform levert Van Elven de elektriciteit voor The Slope, één van de festivalpodia van Rock Werchter.

“De zonnepanelen op het dak van loodsen van de boerderij houden samen met een batterij The Slope draaiende. Zo besparen ze tot wel 95% van de CO2-uitstoot”, zegt Pieterjan Verhaeghen, CEO en medeoprichter van Bolt.

De 700 zonnepanelen op het dak de loods van Nele en Stefaan zorgen voor de koeling van hun aardappelen, wortels en uien. In de zomer staan de loodsen leeg, hebben ze veel minder stroom nodig, waardoor er een groot overschot is aan energie. Die stroom delen Nele en Stefaan via Bolt doorgaans met lokale gezinnen.

“We vonden het frustrerend dat onze ongebruikte groene stroom verloren ging en grijze stroom werd op het algemene net. Daarom besloten we energie-opwekker te worden bij Bolt. Het idee een beetje van de markt weg te halen bij de grote spelers, strookt mooi met onze kernactiviteit. Met ‘Vers van de Boer’ en onze hoevewinkel proberen we zoveel mogelijk van onze producten af te zetten in de korte keten”, zeggen de landbouwers uit Laakdal.

Nele en Stefaan van akkerbouwbedrijf en hoevewinkel Van Elven leveren de elektriciteit voor The Slope, één van de festivalpodia van Rock Werchter.
Nele en Stefaan van akkerbouwbedrijf en hoevewinkel Van Elven leveren de elektriciteit voor The Slope, één van de festivalpodia van Rock Werchter. - Foto: IlliasTeirlinck/Bolt.

Om The Slope voortdurend op groene stroom te laten draaien, sloot Rock Werchter ook een batterij aan. Die dient als buffer om de hoge verbruikspieken te kunnen opvangen. De batterij versterkt de netaansluiting. “Festivals doen al jaren inspanningen om zo duurzaam mogelijk te zijn. Wat minder zichtbaar is, zijn de generatoren die het festival van stroom voorzien en veel CO2 uitstoten. Daar wil Bolt samen met de festivals verandering in brengen”, zegt Pieterjan Verhaeghen. “Door over te schakelen op groene stroom, kunnen we samen met de organisatoren een grote impact maken op het klimaat. Na leven zonder kinderen, auto en vliegen is overschakelen op groene stroom de meest efficiënte manier om je CO2-voetafdruk te verkleinen.”

Filip Van der Linden

700 zonnepanelen op het dak de loods van Nele en Stefaan zorgen voor de koeling van hun aardappelen, wortels en uien.
700 zonnepanelen op het dak de loods van Nele en Stefaan zorgen voor de koeling van hun aardappelen, wortels en uien. - Foto: Illias Teirlinck/Bolt.

Lees ook in Actueel

25.000 ton Oekraïense tarwe voor Ethiopië bereikt kust van Djibouti

Granen Een Oekraïense donatie van 25.000 ton tarwe voor Ethiopië heeft de kust van het buurland Djibouti bereikt. Dat heeft de Oekraïense ambassade in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba meegedeeld. In de haven van Doraleh in Djibouti wordt de lading omgeladen om vervolgens over land naar Ethiopië te worden gebracht.
Meer artikelen bekijken