Nederlandse politie schiet op protesterende boeren

Het boerenprotest tegen de stikstofmaatregelen in Nederland verloopt een stuk grimmiger dan in Vlaanderen.
Het boerenprotest tegen de stikstofmaatregelen in Nederland verloopt een stuk grimmiger dan in Vlaanderen. - Foto: Belga.

De politieke partij BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas waarschuwt al weken voor escalatie en wil een spoeddebat met de minister van Justitie en Veiligheid en de minister-president. Ondertussen is het volgens de BBB belangrijk om de hoofden koel te houden.

Demonstranten probeerden volgens de politie dinsdagavond in Herenveen in te rijden op agenten en dienstauto's. Er ontstond naar verluidt een dreigende situatie. De ernst daarvan is nog niet duidelijk. Daarbij zijn waarschuwingsschoten gelost en is gericht geschoten, meldt de politie. Een tractor werd door een kogel geraakt. Omdat een agent heeft geschoten, volgt een onderzoek.

Ondertussen circuleert een filmpje waarop te zien is dat een minderjarige tractorbestuurder zeker niet richting de agenten rijdt. Hij rijdt wel waar dat niet mag, wat voor een gevaarlijke situatie zorgt.

De Nederlandse boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) roept, naar aanleiding van het incident, boeren op om woensdagnamiddag naar een politiebureau in Leeuwarden te komen. De bestuurder zou een 16-jarige actievoerder zijn en die zou nu na aanhouding vastzitten bij de politie. De oproep komt van FDF-voorman Mark van den Oever. Hij plaatste een videoboodschap op YouTube.

Belga

Meest recent

Meest recent