Startpagina Actueel

Jonge boeren laten symbolisch stikstofbad overlopen aan site Ineos

Terwijl jonge boeren massaal afhaken door gebrek aan vergunningen en toekomstperspectief door het stikstofakkoord, blijft de Vlaamse regering vergunningen verlenen aan de industrie. “Dat is werken met 2 maten en 2 gewichten”, zegt Phille Renders van Groene Kring. “De regering vult het stikstofbad met vergunningen voor de industrie, en de boeren moeten dat bad maar legen.”

Leestijd : 2 min

Chemiebedrijf Ineos kreeg onlangs een vergunning van de Vlaamse overheid. “Ineos heeft nochtans een stikstofuitstoot die gelijk is aan de uitstoot van gemiddeld 100 melkveebedrijven. Het stikstofakkoord lijkt de landbouwsector dus volledig op te offeren, terwijl er voor de industrie veel meer mogelijk lijkt te zijn. Zo blijft het bad overlopen”, klinkt het bij Groene Kring.

Voedsel ondergeschikt

“We willen aan burger en consument duidelijk maken dat de Vlaamse regering niet eerlijk te werk gaat, en voedselvoorziening ondergeschikt vindt. Wij willen als jonge landbouwers veel inspanningen leveren, maar de Vlaamse regering vult het bad dat wij alleen moeten legen gewoon verder. Jonge boeren zullen afhaken door dit beleid, maar dat is blijkbaar ondergeschikt aan de Antwerpse haven.

Symbool voor oneerlijkheid

Groene Kring neemt geen standpunt in voor of tegen het Ineos-project: Project One. Voor Groene Kring is Ineos enkel en alleen maar het symbool geworden voor een "oneerlijk Vlaams beleid". Project One is de ethaankraker die Ineos zal bouwen in Antwerpen voor de productie van ethyleen in gasvormige toestand. Ethyleen is een van de meest gebruikte basischemicaliën ter wereld.

Ineos zelf benadrukt de duurzaamheid van Project One. "We begrijpen de moeilijke situatie en de grote uitdaging waar de Vlaamse landbouw voor staat", aldus Ineos-woordvoerder Nathalie Meert. "Met Project One hebben we de lat bijzonder hoog gelegd. Er wordt radicaal ingezet op verduurzaming door innovatie."

Sanne Nuyts

Lees ook in Actueel

Boerenbond: groen licht Europese Commissie voor groener Vlaams GLB komt niets te vroeg

Wetgeving De Europese Commissie keurde het Vlaams Strategisch Plan rond het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor de periode 2023-2027 goed. Dit groen licht van Europa biedt landbouwers eindelijk duidelijkheid over de stappen die zij kunnen zetten voor een verdere verduurzaming van de landbouwsector. Dit plan is het groenste GLB tot op heden en zal aan de landbouwsector beduidend meer en nieuwe Europese verplichtingen opleggen.
Meer artikelen bekijken