Startpagina Edito

Edito: Een boerensjaal hangen, vergt toch weinig moeite...

Samen met het schooljaar herneemt ook stilaan het politieke leven. Hoog tijd dus om de politici opnieuw wakker te schudden over de impact van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Ook de burger is nog steeds erg onwetend. Hangt jouw rode #boerensjaal al op?

Leestijd : 2 min

Vrijdag 17 juni was de uiterste dag om individuele bezwaarschriften in te dienen tegen de PAS. Bij de procedure van dit ontwerpdecreet konden – tot 1 augustus – ook de gemeentebesturen een eigen advies indienen. Heel wat gemeentes namen hun verantwoordelijkheid op. Vooral in de Antwerpse Kempen – waar in het Turnhouts Vennengebied extra strenge, gebiedsgerichte maatregelen zullen gelden – waren deze gemeentelijke adviezen zowat allemaal ongunstig. Alhoewel de burgemeester van Hoogstraten een andere signatuur heeft, drong de politieke kleur van de minister van Omgeving echter flink door tot in het Hoogstraats stadhuis. Bedroevend als politiek werk anno 2022 hiervoor dient.

Zonder voorafgaandelijk overleg met de sector werd hier een voorwaardelijk positief advies geformuleerd. Nochtans werden in deze stad 370 bezwaarschriften tegen en slechts 24 voor het PAS ingediend. Burgerparticipatie lijkt in Hoogstraten dus een modewoord.

Dit onbegrijpelijk positief advies is dan ook een zware dobber voor de vele land- en tuinbouwers en iedereen uit de brede agrovoedingsketen in deze stad en regio. Het is trouwens dubbel triest voor alle jongeren die in deze stad een land- en tuinbouwopleiding volgen aan het VITO. Het gemeentebestuur fnuikt het toekomstperspectief van die boeren in spe.

Het advies lag op 29 augustus ter kennisgeving voor op de Hoogstraatse gemeenteraad. Met het sereen protest van de boeren, tuinders en toeleveranciers die buiten verzamelden, werd opnieuw weinig rekening gehouden. Het gemeentebestuur zal het gunstige PAS-advies niet intrekken.

Het beperkte besef over wat de directe én indirecte impact van PAS betekent voor een landbouwgemeente als Hoogstraten, moeten we vandaag jammer genoeg doortrekken naar de gemiddelde burger in ons land. Burgers beseffen (nog steeds) niet dat niet alleen de oorlog in Oekraïne, maar ook PAS de winkelkar flink duurder zal maken. Dan hebben we het nog niet over beschikbaarheid en lokale productie van onze voeding.

Het uitdragen van deze boodschap is dan ook een ware opdracht voor de hele agrovoedingssector. De rode #boerensjaal is daarbij een mooi symbool geworden. Het toont in een oogopslag dat wie hem draagt de Vlaamse land- en tuinbouw steunt. Het is dan ook verwonderlijk dat deze eenvoudige boerenzakdoek ons platteland intussen nog niet meer siert. Waar wacht jij op om een #boerensjaal op te hangen?

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Edito: Europese theorie versus Vlaamse praktijk

Edito De theorie van het Europese politieke beleid botst wel eens met de Vlaamse realiteit. Het is jammer dat het vaak maar blijft botsen en dat oplossingen ver weg liggen. Er gaat zo niet enkel kostbare tijd verloren, maar ook motivatie en kennis.
Meer artikelen bekijken