Startpagina Actueel

Opnieuw een schip met granen uit Oekraïne in Gentse haven

Na maanden van blokkades kwam op vrijdag 9 september – iets later dan aangekondigd - opnieuw een graanschip uit Oekraïne toe aan het Sifferdok in Gent.

Leestijd : 1 min

Het schip Zhe Hai 505 vertrok uit de haven van Odessa met 30.000 ton koolzaad aan boord voor Euro-Silo. North Sea Port meldt dat voor half en eind september nog schepen gepland staan waarmee de overslag van graan uit Oekraïne opnieuw op gang komt.

Tijdens de eerste 8 maanden van dit jaar is de graanhandel tussen North Sea Port en Oekraïne met 60% gedaald tegenover dezelfde periode in 2021. In een normaal jaar wordt 1,5 miljoen ton (2021) tot zelfs 2,1 miljoen ton (2019) geïmporteerd.

Euro-Silo ontvangt jaarlijks 4,5 miljoen ton graan, zaden en derivaten waarvan 25 tot 30% uit Oekraïne komt, afhankelijk van de oogsten.

Corridor

In de schoot van de Verenigde Naties werd een corridor voor graanschepen in de Zwarte Zee gecreëerd om de uitvoer van graan uit Oekraïne mogelijk te maken. De Russische president wil daarover nu opnieuw onderhandelen met de Turkse president Erdogan.

Euro-Silo en North Sea Port helpen deze graancorridor mee te realiseren. Reeds van in het begin van het conflict tussen Oekraïne en Rusland stelde North Sea Port bedrijven en organisaties te steunen die mee het hoofd bieden aan de vreselijke gebeurtenissen.

North Sea Port

Lees ook in Actueel

Winkelkar 18% duurder, stelt Test Aankoop vast

Economie De prijzen in de supermarkt blijven maar stijgen: zo is een winkelkar gemiddeld 18% duurder dan een jaar geleden. Dat heeft Test Aankoop berekend. Vooral grijze garnalen, diepvriesfrieten, spaghetti en papierwaren zijn afgelopen tijd fors duurder geworden.
Meer artikelen bekijken