Startpagina Actueel

Boeren protesteren tegen verkoop OCMW-gronden aan Fernand Huts

Voor het hof van beroep in Gent hebben een aantal groeperingen geprotesteerd omtrent de zaak Huts. Die draait rond de verkoop van 72 percelen landbouwgrond in Nederland. Fernand Huts kocht de gronden van het Gentse OCMW in 2016, maar een Belgische landbouwer vroeg om de verkoop nietig te laten verklaren.

Leestijd : 2 min

Volgens de landbouwer ging de verkoop om staatssteun. Ook volgens een advies van de Europese Commissie is er mogelijk sprake van staatssteun. Fernand Huts, de topman van Katoen Natie, had de 72 percelen, goed voor 450 ha landbouwgrond in Zeeuws-Vlaanderen, kunnen kopen via zijn Luxemburgse vennootschap voor 17,5 miljoen euro.

Verschillende loten verkopen

"De gronden zijn geregistreerd als 72 percelen en moesten daarom in verschillende loten verkocht worden", pleitte advocaat Nic Reynaert bij de behandeling van de zaak in oktober 2020. "Vergelijk het met een kunstcollectie. Iemand die tien Picasso's heeft, gaat die toch ook niet in één lot verkopen? Uit geen enkel stuk van het OCMW blijkt dat de verkoop van de 72 percelen in een stuk meer opgebracht zou hebben dan ze afzonderlijk te verkopen."

Reynaert vindt de verkoop discriminerend en enkel bedoeld voor mensen die veel geld hebben. Bovendien vindt hij dat de gronden onder de prijs werden verkocht. "Het stuk grond was 20 miljoen euro waard volgens het taxatieverslag, en in 2016 was dat al 22,5 miljoen. Dat is een reële staatssteun van 5 miljoen euro bij een verkoop voor 17,5 miljoen euro." Hij vraagt daarom de nietigverklaring van de verkoop, iets wat in eerste aanleg werd afgewezen.

Tussenarrest

Het hof van beroep in Gent oordeelde nog niet over de zaak. Ze stelde wel vragen bij het feit dat de 72 stukken grond in een stuk werden verkocht en vroeg daarom bij tussenarrest aan de Europese Commissie om de zaak rond de staatssteun te onderzoeken en hieromtrent advies te verlenen. Het advies - dat niet bindend is - concludeert dat er mogelijk sprake is van staatssteun tussen de 3 en de 13 miljoen euro.

Daarover buigt het hof zich deze namiddag. In de voormiddag demonstreerden al zowel Boerenforum, Climaxi, Fian, Extinction Rebellion en Landbouwbrigades. Ze voerden een toneeltje op, zongen liederen en deelden flyers uit. In een pamflet werd gewezen op de onverantwoordelijke verkoop door het OCMW. "Door deze verkoop steunt de stad Gent een rijke industrieel in plaats van zijn inwoners en landbouwers. (…) De stad Gent zegt dat men landbouwgronden dient te verkopen om te kunnen investeren in sociale woningbouw. Ondertussen breekt men sociale wijken af en verkoopt men die gronden aan een slechte prijs."

Indien de stad de verkoop aan Huts aan die prijs blijft rechtvaardigen tijdens de zitting, vragen de demonstranten zich af of er geen sprake is van corruptie bij de verkoop. De zitting vangt aan om 14u30 op 13/09.

Belga

Lees ook in Actueel

Grote Modder op de Weg-borden zijn efficiënter

Akkerbouw Vorig jaar introduceerden de leverancier en de provincie West-Vlaanderen Modder op de Weg-borden die een stuk groter zijn dan de oorspronkelijke borden en dat blijkt een goede zet. Gemeentebesturen en landbouwers merken dat die grote borden efficiënter zijn in het waarschuwen van de andere weggebruikers.
Meer artikelen bekijken