Startpagina Edito

Edito: ‘Wat stellen boeren in totaal voor in heel de samenleving?’

Viel jouw mond ook open van verbazing bij het horen van deze boude uitspraak door een ‘journalist’? Het antwoord is alvast veel, héél veel, mijnheer Verschelden!

Leestijd : 2 min

Wouter Verschelden omschrijft zichzelf als journalist, als Wetstraat- insider. Hij is er dan toch eentje van een wereldvreemde soort. Tijdens ‘De Afspraak op vrijdag’ op 9 september deed hij in het debat met minister Hilde Crevits (cd&v) de uitspraak ‘Wat stellen boeren in totaal voor in heel de samenleving?’. Hoe beschamend en denigrerend is dit oordeel? Zeker als je ook de waarde en betekenis van het hele agrovoedingscomplex mee in rekening brengt. Het getuigt van een schrijnend gebrek aan kennis. Het is bovendien wel erg jammer dat Hilde Crevits, tot voor enkele maanden geleden toch minister van Landbouw, hier amper weerwerk tegen bood.

Enkele cijfers... Alhoewel de landbouwpopulatie al jaren daalt, werden in 2021 nog goed 36.000 landbouwbedrijven – en dus bedrijfsleiders – geteld in ons land. Zelfs al bedoelde deze ‘journalist’ misschien dat het electorale gewicht hiervan beperkt is, ze staan wel in voor zowat 100% van onze voeding. Onze land- en tuinbouwers beschikken over een oppervlakte van zo’n 1.368.000 ha. Dit betekent zowat 44,5% van het Belgische grondgebied. In een recent rapport van het departement Landbouw en Visserij lezen we nog dat België binnen Europa een vooraanstaande positie in de agrohandel bekleedt. Vlaanderen is daarbij een netto-exporteur van agrarische producten. De invoer bedraagt in 2021 37,6 miljard euro en de uitvoer 43,1 miljard euro. Het handelssaldo ligt daarmee op +5,5 miljard euro. Los van deze handelscijfers hangt hier natuurlijk ook een belangrijke werkgelegenheid aan vast.

Misschien moet Wouter Verschelden komende zondag – op 18 september – eens enkele landbouwbedrijven gaan bezoeken tijdens de jaarlijkse Dag van de Landbouw. Hij kan ineens ook al zijn agenda aanstippen op 2 oktober voor de Open Bedrijvendag, traditioneel georganiseerd op de eerste zondag van oktober. Dan kan hij specifiek enkele bedrijven uit de agrovoedingsketen selecteren voor een bezoekje. Misschien dat hij dan zijn mening bijstelt.

Zoals een twitteraar het stelde ‘Boeren kunnen zonder Wouter Verschelden (@woverschelden), omgekeerd gaat moeilijker zijn.’ Of verkiest de man toch een leven zonder groenten, fruit, vlees, eieren, melk, frietjes... maar ook zonder bier, wijn, brood, pasta...? Dat wordt ongetwijfeld een kort verhaal!

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Edito: Europese theorie versus Vlaamse praktijk

Edito De theorie van het Europese politieke beleid botst wel eens met de Vlaamse realiteit. Het is jammer dat het vaak maar blijft botsen en dat oplossingen ver weg liggen. Er gaat zo niet enkel kostbare tijd verloren, maar ook motivatie en kennis.
Meer artikelen bekijken