Startpagina Actueel

Handhavingsweek zwerfvuil op gang

Het is deze week de "Vlaamse handhavingsweek" tegen zwerfvuil, die drie jaar geleden voor het eerst werd georganiseerd in West-Vlaanderen, op initiatief van provinciegouverneur Carl Decaluwé. Dit jaar zullen over heel West-Vlaanderen 450 personen die een pv- of GAS-bevoegdheid hebben controleren op zwerfvuil. Decaluwé ging maandagochtend een kijkje nemen in Menen.

Leestijd : 2 min

"Sensibiliseren is één ding, maar als je merkt dat dat niet volstaat moet je overgaan tot handhaving. 75 procent van de Vlamingen ergeren zich aan zwerfvuil, maar mij maak je niet wijs dat dat enkel te wijten is aan die andere 25 procent. Er is nog altijd een serieuze mentaliteitswijziging nodig", aldus de provinciegouverneur.

Hij startte enkele jaren geleden het initiatief, toen hem opviel dat het in andere regio's vaak een pak properder is dan in West-Vlaanderen en Vlaanderen. Er kwam toen een handhavingsdag, die werd uitgebreid tot een week en ondertussen sprong ook Vlaanderen mee op de kar voor een actieweek.

Maar West-Vlaanderen gaat nog iets verder. Iedereen die een pv of GAS-boete mag uitschrijven doet mee, van de politie over de gemeenschapswacht tot de boswachter, goed voor 450 bevoegde personen. In Menen pakken ze zelfs uit met een pilootproject waarbij vijf camera's worden ingezet op "hotspots" om zo sluikstorters op heterdaad te betrappen.

Het initiatief blijft nodig. Vorig jaar waren er nog 1.328 meldingen, werden 189 pv's opgemaakt en 145 overtreders betrapt. En Decaluwé wil nog verder gaan. "Er zijn gesprekken met de West-Vlaams wielerbond, met Unizo, met Bouwunie, ... om ook daar te sensibiliseren", aldus de gouverneur die ook het idee van statiegeld terug opwerpt.

In West-Vlaanderen doen 63 van de 64 gemeenten en 18 van 19 politiezones mee aan de actie. Enkel Brugge stapte niet mee in het verhaal.

Belga

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken