Startpagina Akkerbouw

Een bijzondere nationale ploegwedstrijd

Nadat het Belgisch Ploeg Comité (BPC) begin 2017 te horen kreeg dat ze de nationale ploegwedstrijd zelfstandig moesten organiseren, waren ze vastbesloten: hier zouden ze ten volle voor gaan! Het beurtsysteem om elke provincie aan bod te laten komen, zette dit jaar zijn pion op Oost-Vlaanderen.

Leestijd : 4 min

De BPC-verantwoordelijke voor die provincie, Daniël Hertleer, had al gauw een prachtperceel op het oog. Na een gesprek met de terreineigenaar, en de belofte alles na afloop weer effen achter te laten, kreeg het BPC groen licht.

Omwille van de verplichte groenbemesting, moest BPC ook rekening houden met de datum. Zo werd 10 september de geschikte dag. Maar dit had als gevolg dat alle provinciale ploegwedstrijden achter de rug moesten zijn. Enkel geselecteerde ploegers mogen deelnemen aan de nationale wedstrijd. Zo werd augustus dé provinciale ploegmaand. Tevens moest rekening gehouden worden met de Europese wedstrijden die in deze periode plaatsvonden in Zwitserland en waar 2 Belgische ploegers met hun coach onze kleuren vertegenwoordigden.

Een tweede bekommernis: waar zouden de ploegers van over het Vlaamse land, logeren? Waar is een geschikte plaats om met zo’n groep te verblijven, te vergaderen, gezellig samen te zitten…en niet te ver van het terrein. Deze zoektocht eindigde in het provinciaal sportcentrum ‘De Boerekreek’ in Sint-Jan-in-Eremo.

De ploegers kregen polderklei te verwerken in Boekhoute.
De ploegers kregen polderklei te verwerken in Boekhoute.

Hulp van LG Bassevelde

Dat BPC alleen instond voor al het randgebeuren was onmogelijk want tijdens zo’n weekend hebben alle BPC-leden hun handen vol met allerlei: oefenveldjes uitmeten, wedstrijdterrein klaar maken, vlaggenmasten voorzien, praktische ondersteuning van de ploegers, omheining voor het publiek, lunch voor de ploegers, … Niet alle verenigingen stonden te springen om mee te werken, maar gelukkig was er LG Bassevelde. Zij staken hun enthousiasme van bij de eerste vraag tot de tent weer afgebroken was, niet onder stoelen of banken. Hun gedrevenheid van bij de opbouw van de tent, tot de opruimdag was groot. Je voelde en ondervond dat ze van aanpakken wisten en dat dit niet hun vuurdoop was!

Nadat de uitnodiging naar de Vlaamse geselecteerde ploegers was gestuurd, stroomden de inschrijvingen binnen. Elk in zijn favoriete discipline waarbij rechtploegen dit jaar als’ nieuw’ op het programma stond. Dit met als doel de drempelvrees te overwinnen en de goesting om zich verder te bekwamen, te laten groeien. Jong geleerd is oud gedaan… Samen kwamen we aan 33 ploegers , een recordcijfer! Op de 20 ha vlakke tarwestoppel in de polders van Boekhoute, kreeg élke ploeger een oefenperceel en konden de wedstrijdveldjes goed ingepast worden.

Regen, spelbreker

Vanaf vrijdagmiddag 8 september, kwamen de eerste vrachtwagens,geladen met tractor en ploeg , de dijk opgereden. Er kon immers vanaf de middag ter plaatse vrij geoefend worden. Dat dit niet zo’n vaart liep, kwam doordat de regen een spelbreker was.

Na het avondeten werd een deskundige uitleg gegeven door 2 oud-wereldploegers die met behulp van foto’s van goede en minder goede ploegveldjes, wezen op wat er van een goed resultaat verwacht werd. Zien hoe het niet mag, leert je hoe het wel moet. Geboeid luisterden vele ploegers naar de info en ook konden die hun vragen afvuren. Wat de jury zou beoordelen werd eveneens uit de doeken gedaan.

Zaterdagvoormiddag waren alle ploegers present en ervaarden ze wat polderklei voor de risters, de banden en het ploegen in petto had.

Maar oh wee…! Bij de lunch in de tent liep het grondig fout! De hemelsluizen openden wagenwijd en zorgden voor een ware modderpoel. Het doorsijpelen van het water in het zand is geen zorg, maar de harde kleigrond laat het water niet zomaar door. Wachten, een pintje drinken, wat bijpraten, de lottrekking vervroegd organiseren en hopen…hopen, maar het hielp niet. De boer liet het voortploegen niet toe. Het is gemakkelijk iets af te breken, maar opbouwen is moeilijker…de leuze van Emiel Ryckaert. Hij toonde zich de trotse zorger voor zijn grond!

Met nieuwe hoop vertrok iedereen naar de Boerekreek, want als het ’s nachts niet regende, mochten ze allen zondagmorgen het oefenveld op. Voor dag en dauw reden vele tractoren onder de polderdijk het veld op, elk naar zijn eigen oefenveldje om tot 10 uur nog gegevens te kunnen uitproberen en aanpassingen te doen. Ja, ploegen is weten en meten!

Een recordopkomst van 33 ploegers trad aan tijdens de nationale ploegwedstrijd.
Een recordopkomst van 33 ploegers trad aan tijdens de nationale ploegwedstrijd.

Optimale sfeer

Om 11 uur werd de gele BPC-vlag gehesen en werden vele zo goed mogelijk rechte openingsvoren getrokken. De jury kon aan het werk, de ploegers genoten ondertussen van het warme middageten en de supporters vonden gelaarsd hun weg naar de tent en het veld. En…de hemel liet zich van zijn mooiste kant zien! Familie, vrienden en sympathisanten verzamelden al gauw in de middengang. Voor velen werd nu duidelijk wat de ploegsport echt inhoudt en ze kregen respect voor de inzet. En de ploegers? Die keken niet om, maar ploegden hun veldje zo goed mogelijk volgens de regels van de kunst en binnen de gekregen tijd ( 2h40 ) want strafpunten loeren om de hoek voor wie te lang bezig is.

Van opbouw, aanstorting, voren, strakheid, in- en uitzetten, geploegde sneden tot opbouw eindvoor en de laatste voor, de jurygroepen oordeelden aan beide kanten en noteerden de punten. Spijtig ook dat niet alle demo’s zijn kunnen doorgaan omwille van de weersomstandigheden en de staat van het terrein.

Uiteindelijk werden Niels Marien als wentelploeger en Gert De Leeuw als rondgaande ploeger, geselecteerd om in 2018 ons land te vertegenwoordigen op de wereldkampioenschappen in Duitsland op 1 en 2 september. Jos Creve en Wouter Spoelders mogen hun kans wagen op de Europese kampioenschappen op 23 en 24 juni 2018 in Rusland.

De uitslag is te zien op de website en facebookpagina van het Belgisch ploegcomité.

Anne-Marie Claeys,

secretaris BPC

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken