Startpagina Edito

Edito: Eendracht maakt macht

‘Eendracht maakt macht!’ is niet alleen de wapenspreuk van België, maar is misschien ook wel de houding die we moeten aannemen in deze barre tijden wat de toekomst van de landbouw in Vlaanderen betreft (PAS, MAP...). Het laatste dat de landbouwsector nu nodig heeft, is verdeeldheid. Hoed jullie daarvoor!

Leestijd : 2 min

Deze boodschap heeft de vzw Verenigde Veehouders alvast begrepen. Zij zijn klaar met hun huiswerk omtrent het stikstofakkoord/PAS-dossier en roepen nu de voltallige sector – of het nu om een individuele landbouwer, dan wel een kleinere of grotere sectororganisatie betreft – op om de rangen te sluiten en om 1 front te vormen tegen wat de landbouw (en bij uitbreiding de bevolking zelfs) dreigt te overkomen.

Laat je niet vangen door bommetjes die in de sector gedropt worden. Dit kan gaan over communicatie in de algemene media of via reacties op sociale mediakanalen en berichtendiensten. Eind vorige week was er nog wat onrust over ministers die zouden samen zitten om er snel, snel een PAS-akkoord door te duwen. Effectief, eerder was gezegd dat het stikstofdossier eind dit jaar – wat we nu dus zijn – terug op tafel zou liggen. Het enorme aantal bezwaarschriften, meer dan 20.000, zal hier vermoedelijk voor vertraging gezorgd hebben. In de media vernamen we dat er naar een duizendtal opmerkingen hieruit nog verder gekeken moet worden. Voor sommigen is dat een ontgoochelend cijfer, maar, laten we positief zijn, het is een aantal dat wel 25 keer hoger ligt dan het aantal ‘rode’ bedrijven dat moet sluiten.

Wat de politiek er ook van vindt, het stikstofakkoord zal juridisch sluitend moeten zijn, wil het in een rechtbank standhouden. Net op die weg, de juridische aanval, zet de vzw Verenigde Veehouders in. Ze verkiezen die weg, boven baldadigheden op de weg.

Er is dit jaar al heel wat gebeurd qua manifestaties in Vlaanderen en Nederland, waarbij soms de grenzen werden opgezocht. De verlichte tractortochten die eraan komen zijn misschien een goede manier om op een sympathieke wijze de burger te sensibiliseren. Al zijn er op dit domein afgelopen jaar ook al enkele mooie maar – eerder regionale – initiatieven uit de grond gerezen: boerensjaal, boerenkruis, boerenhart... Laat dit voor eenheid en niet voor verdeeldheid zorgen.

Hoe gefrustreerd we momenteel ook zijn over de situatie, we mogen emoties – en al zeker niet onze vuisten – het laten overnemen van ons gezond boerenverstand. Bemerken we nog dat we met een minister zitten die ook een communicatiestrateeg weet te zijn door situaties te verdraaien en zichzelf vlot een slachtofferrol aan te meten. Laat dit niet voor verdeeldheid zorgen in de landbouwsector! Hoed jullie ervoor: eendracht maakt macht.

Tim Decoster

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken