Startpagina Actueel

Minister Brouns steunt 11 projecten in de Vlaamse agrovoedingsketen

Het Departement Landbouw en Visserij lanceerde in oktober een oproep naar projecten in de agrovoedingssector die de Vlaamse agrovoedingsketen versterken en verduurzamen en een meerwaarde betekenen voor de landbouwsector. 11 projecten werden geselecteerd, waaronder de verwerking van in Vlaanderen geteelde zoete aardappel en een microslachthuis voor korte-keten-veehouders.

Leestijd : 2 min

Het Departement Landbouw en Visserij maakt hiervoor 2 miljoen euro vrij. “De Vlaamse land- en tuinbouw behoort tot de meest performante en duurzame ter wereld. Onze Vlaamse agrovroedingsketen is een grote meerwaarde voor de landbouwsector en deze 11 beloftevolle projecten hebben een versterkende rol. We blijven investeren in duurzame innovaties om zo de omslag naar een circulair voedselsysteem te versnellen”, stelt Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns vastberaden.

Zoete aardappel

De laatste 5 jaar nam het areaal zoete aardappel in Vlaanderen elk jaar toe, mede dankzij succesvol ondernemerschap van pionier-landbouwers die de uitdaging voor het lokaal telen van deze teelt in Vlaanderen aangingen. De strenge eisen van de retail zorgen er evenwel voor dat de uitval van zoete aardappel voor de versmarkt momenteel hoog is. Om dit voedselverlies te verminderen en om de keten van Vlaamse zoete aardappel te ontwikkelen, wordt steun gegeven aan het valoriseren van de reststroom en de eerste verwerking van de geleverde zoete aardappel.

Suikermaïs

Recent deed ook de teelt van suikermaïs zijn intrede in Vlaanderen, wat mogelijk gemaakt werd door het wijzigende klimaat. Om de lokale keten te versterken, wordt geïnvesteerd in een verwerkingslijn voor suikermaïskolven die momenteel niet passen in de standaarden voor de versmarkt, maar waarbij de maïskorrels nog van uitstekende kwaliteit zijn voor verdere verwerking in de keten. Hierdoor ontstaan opportuniteiten voor nieuwe samenwerkingen tussen akkerbouwers en de diepvriessector.

De lokale ketenontwikkeling van deze nieuwe teelten draagt bij aan de vermindering van voedselkilometers en een gediversifieerd lokaal voedselaanbod.

Microslachthuis

Korte keten is een uitstekend voorbeeld van lokale voedselproductie en -afzet. Minister Brouns benadrukte het belang via de strategische visienota Korte Keten en het Vlaamse charter ‘Voedsel verbindt boer en burger’. Veehouders die zich via korte keten richten op de afzet van hoevevlees ondervinden dat het steeds moeilijker wordt om een slachthuis op een aanvaardbare afstand te vinden dat bereid is kleine aantallen dieren te slachten.

Bovendien zijn er in Vlaanderen nog heel weinig slachthuizen die schapen en geiten willen slachten. Daarom is minister Brouns verheugd om zowel in het oosten als het westen van Vlaanderen een project te steunen waarmee korte-keten-veehouders opnieuw lokaal kunnen slachten. Zo wordt er een antwoord geboden op de nood aan slachtcapaciteit voor de korte keten en wordt de afzet voor hoevevlees uit de korte keten gestimuleerd.

Aardappelen

De overige investeringen passen in het circulaire voedselbeleid en omvatten onder andere projecten voor innovatieve sorteermachines zodat aardappelvrachten die momenteel volledig afgekeurd worden toch deels verwerkt kunnen worden voor humane voeding, investeringen in de valorisatie van groentereststromen en de hoogwaardige opwaardering van wei-eiwitten uit nevenstromen van de kaasindustrie.

Filip Van der Linden

Lees ook in Actueel

Reageer snel op onkruiden in bietenpercelen

Bieten Het Bieteninstituut (KBIVB) waarschuwt om snel te reageren op de aanwezigheid van onkruiden in suikerbietvelden. Verder bemerken ze dat we opnieuw met een late uitzaai van bieten kampen.
Meer artikelen bekijken