Startpagina Actueel

Rusland dreigt met opzeggen van graandeal

Rusland heeft er op 7 april mee gedreigd uit de graandeal met Oekraïne te stappen. Het wil dat ‘obstakels’ voor zijn eigen uitvoer van meststoffen en granen worden weggehaald, zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Leestijd : 1 min

Rusland en Oekraïne sloten vorig jaar een deal over de export van graan uit Oekraïne via de Zwarte Zee. Maar de Russen stelden dat akkoord in vraag tijdens een persconferentie in Turkije, omdat Westerse landen volgens Lavrov hun restricties op Russische landbouw- en mestexport niet afzwakken.

Drie weken geleden werd het graanakkoord nog voor 2 maanden verlengd. Het was in juli van vorig jaar tot stand gekomen na moeizame onderhandelingen onder bemiddeling van de VN en Turkije. Het akkoord houdt in dat de graanuitvoer uit Oekraïne vrije doorgang krijgt in de Zwarte Zee naar de Bosporus.

27 miljoen ton graan

Sinds het akkoord werd gesloten, zijn volgens de Turkse autoriteiten uit 3 Oekraïense havens al 866 schepen vertrokken met bijna 27 miljoen ton graan en andere voedingsproducten aan boord.

Belga

Lees ook in Actueel

Reageer snel op onkruiden in bietenpercelen

Bieten Het Bieteninstituut (KBIVB) waarschuwt om snel te reageren op de aanwezigheid van onkruiden in suikerbietvelden. Verder bemerken ze dat we opnieuw met een late uitzaai van bieten kampen.
Meer artikelen bekijken