Startpagina Actueel

Grondwaterstanden zijn de voorbije weken sterk verhoogd

Waar een zeer droge maand februari nog voor lage grondwaterstanden zorgde, ziet de situatie er nu helemaal anders uit dankzij een zeer natte maand maart. Begin april zijn de grondwaterstanden in ongeveer de helft van de meetplaatsen hoog tot zeer hoog.

Leestijd : 1 min

Door de maartse buien daalde het aantal meetplaatsen met een lage tot zeer lage grondwaterstand van 82% begin maart tot 22% begin april. Dat is zelfs beter dan de situatie in april vorig jaar toen de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) op 60% van de meetplaatsen lage tot zeer lage peilen noteerde.

Op 3 april had 49% van de meetplaatsen een hoge (31%) tot zeer hoge (18%) freatische grondwaterstand voor de tijd van het jaar. 29% vertoonde een normale en 22% een lage (14%) tot zeer lage (8%) grondwaterstand.

Droge maanden komen er aan

“Dit is goed nieuws en een mooie start voor de droge maanden die er statistisch gezien nu aankomen. Maar we moeten ons niet rijk rekenen. De komende maanden zullen misschien weer droger zijn. Wanneer het dus regent, moeten we het water maximaal in de bodem laten infiltreren. Zo raken we minder snel in de problemen in echt droge periodes”, stelt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Lees ook in Actueel

Verankering van prijstunnels en uitbreiding lijst oneerlijke handelspraktijken

Economie De ministerraad heeft vrijdag 3 mei het licht op groen gezet voor het principe van de "prijstunnels" tegen forse prijsschommelingen in de sector van de agrovoeding. Dat houdt in dat het Prijzenobservatorium voortaan alarm slaat indien de prijzen de drempelwaarden overschrijden, waarop de sector moet samenkomen om een oplossing uit te dokteren.
Meer artikelen bekijken