Startpagina Actueel

Fruitoogst in getroffen Italiaanse regio dreigt jarenlang schade te lijden

Italiaanse landbouwers hebben gewaarschuwd voor ernstige schade op lange termijn voor de landbouw in de regio Emilia-Romagna na recente stormen en overstromingen in het gebied.

Leestijd : 1 min

De fruitoogst in de Adriatische regio zou de komende 4 tot 5 jaar ernstige schade kunnen oplopen, aldus de landbouwvereniging Coldiretti.

Het water in de boomgaarden ‘verstikt’ de wortels van de planten, waardoor ze gaan rotten. Hele plantages zouden moeten worden gerooid en opnieuw beplant. Volgens Coldiretti zal dat enorme gevolgen hebben voor de fruitprijzen.

Fruit en akkerbouw

Emilia-Romagna wordt beschouwd als de belangrijkste fruitregio van Italië: er worden abrikozen, nectarines, pruimen, appels, peren, kiwi's en aardbeien geteeld.

Ook de productie van minstens 400 miljoen kilogram tarwe loopt nu gevaar. Hele velden met maïs, zonnebloemen en sojabonen zijn bedekt met een dikke laag modder.

Maar ook veeteelt

Ook de veeteelt in de regio is zwaar getroffen. Volgens Coldiretti moeten nog ongeveer 250.000 runderen, varkens en schapen worden gered. Naast de overstromingen zelf, die al tot de dood van duizenden dieren hebben geleid, bemoeilijken aardverschuivingen de situatie, waardoor veel afgelegen boerderijen nu onbereikbaar zijn. De dieren daar hebben zowel voedsel als water nodig.

De regionale regering schat de schade op miljarden euro's. Minstens 14 mensen zijn omgekomen en duizenden mensen moesten uit hun huizen worden geëvacueerd.

Belga

Lees ook in Actueel

Graandeal met 2 maanden verlengd

Granen De graandeal tussen Rusland en Oekraïne is met 2 maanden verlengd. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vorige week meegedeeld. Zowel Rusland als Oekraïne hebben de verlenging van de graandeal bevestigd.
Meer artikelen bekijken